Διεθνής Αμνηστία: Παραβιάσεις δικαιωμάτων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 11:53
UPD:11:56
ICON PRESS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κατηγορούνται ότι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την προστασία των εθνικών τους συνόρων απ’ ό,τι για τα δικαιώματα των πολιτών τους ή τα δικαιώματα εκείνων που αναζητούν άσυλο ή ευκαιρίες μέσα σε αυτά τα σύνορα.

A- A A+

«Η παγκόσμια αδράνεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταστήσει τον κόσμο ολοένα και πιο επικίνδυνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια αποτίμησή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Διεθνής Αμνηστία: Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για τους μετανάστες

Τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιώματων και την αδράνεια, που επιδεικνύεται για την προστασία τους, αναδεικνύει, στην ετήσια έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία. Στο κείμενο της έκθεσης, που παρουσιάστηκε στο Παρίσι, καταγράφονται μαζικές δολοφονίες, γενοκτονίες, καταπίεση, διαφθορά και διώξεις με βάση το φύλο, σε πάρα πολλά σημεία του πλανήτη.

Η οργάνωση παρατηρεί ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από συγκρούσεις ή έχουν μεταναστεύσει αναζητώντας εργασία και μια καλύτερη ζωή.

YOUTUBE/AMNESTYINTERNATIONAL

Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κατηγορούνται ότι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την προστασία των εθνικών τους συνόρων απ’ ό,τι για τα δικαιώματα των πολιτών τους ή τα δικαιώματα εκείνων που αναζητούν άσυλο ή ευκαιρίες μέσα σε αυτά τα σύνορα.

«Η αποτυχία να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συγκρούσεις δημιουργεί μια παγκόσμια κατώτερη τάξη», σημειώνει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλί Σετί.

«Τα δικαιώματα εκείνων που διαφεύγουν από συγκρούσεις μένουν απροστάτευτα. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός κυβερνήσεων καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα του ελέγχου της μετανάστευσης -υπερβαίνοντας κατά πολύ τα νόμιμα μέτρα ελέγχου συνόρων», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει μέτρα ελέγχου των συνόρων που θέτουν τις ζωές των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο σε κίνδυνο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων έχουν διαφύγει από συγκρούσεις και διώξεις.

«Σε όλο τον κόσμο, μετανάστες και αιτούντες άσυλο συχνά βρίσκονται κλειδωμένοι σε κρατητήρια και στις χειρότερες περιπτώσεις  κρατούνται σε μεταλλικά κιβώτια ή ακόμα και μεταφορικά κοντέινερ», συνεχίζει η οργάνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή