Βολές για υποκρισία αντάλλαξαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, την ώρα που παραμένει και το ενδοκυβερνητικό χάσμα.
Τα πυρά εξαπέλυσε πρώτη η Νέα Δημοκρατία, η οποία σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Παπαϊωάννου που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ τώρα ψηφίζει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, το οποίο, όπως λέει, βασίζεται στο νομοσχέδιο Παπαϊωάννου.
Μάλιστα, η ΝΔ στη Βουλή μοίρασε την τοποθέτηση του τότε εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, που είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο Παπαϊωάννου, λέγοντας ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις γενοκτονίες δεν λύνονται με την ψήφιση ενός νόμου, ενώ εξέφραζε και φόβους για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.
«Είναι υποκριτές. Τι άλλαξε από τότε; Ποιος είναι εκτός γραμμής; Ο Β. Μουλόπουλος ή ο Αλ. Τσίπρας;», σχολίασαν κύκλοι της ΝΔ.
Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεσαν ότι «η ΝΔ θα εκφραστεί για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής», ενώ σημείωσαν ότι «η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε γενικόλογα πράγματα που πρέπει να διασαφηνιστούν».
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να στρώσει το χαλί στη Χρυσή Αυγή
Λίγη ώρα αργότερα, απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τη ΝΔ πως «όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής».
Κατηγορώντας επίσης για «ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς» ο ΣΥΡΙΖΑ προσέθετε πως «η ΝΔ ξεχνά μια όχι και τόσο "μικρή λεπτομέρεια" σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας».
Την καλούσε ακόμη «να ενημερώσει επιτέλους η ίδια τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά και την ελληνική κοινωνία σχετικά με τις προθέσεις της», σημειώνοντας πως «η υποκρισία έχει και τα όριά της».
Σε ό,τι αφορά τη θέση του, τόνιζε πως ήταν και είναι σαφής:
«Είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στο ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του».
Ν. Βούτσης: Η ηγετική συνιστώσα της ΝΔ κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή
Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί νωρίτερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της Κ.Ο., μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
Συγκεκριμένα, είχε κάνει λόγο για εμφανή προσπάθεια της ΝΔ ώστε να παραπεμφθεί στις καλένδες το νομοσχέδιο:
«Η προσπάθεια που κάνει η ΝΔ για να θολώσει τα νερά σε σχέση με την αρνητική της θέση για την κατάθεση και ψήφιση ενός αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αποτελεί μια ψηφίδα στο γενικότερο πάζλ της προπαγάνδας της για ανιστόρητους και επικίνδυνους συμψηφισμούς της γνωστής στρατηγικής των "δυο άκρων", δηλ. της πολιτικής της εναντίον της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε ακόμη «στο ουσιαστικό πάγωμα, ήδη, επί έξι μήνες του νόμου περί ιθαγένειας, την πολλαπλή έκθεση της χώρας μας έτσι όπως αυτή προκύπτει από την Έκθεση του Επιτρόπου, Ν. Μούιζνιεκς για τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, την Έκθεση του State Department για τα ακραία εγκληματικά επεισόδια με αντισημιτική κατεύθυνση, τη δεδομένη ατιμωρησία και ενθάρρυνση θυλάκων μέσα στον κρατικό μηχανισμό που αποκρύπτουν συστηματικά και ανέχονται πρωτοφανείς πράξεις βίας της φασιστικής ακροδεξιάς».
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «όλα τα παραπάνω, συνηγορούν στην εκτίμηση ότι συγκεκριμένη ηγετική συνιστώσα της ΝΔ "κλείνει το μάτι" στη Χρυσή Αυγή, τα άλλα είναι υποκρισίες».
ΠΑΣΟΚ: Δεν υποχωρούμε στις αντιδράσεις ρατσιστικών κύκλων
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κ.Ο. του Κινήματος.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στηρίζει την πρωτοβουλία Ρουπακιώτη και πιέζει για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη ψήφιση του ενώ προστίθεται πως το περιεχόμενο του νόμου «υπαγορεύεται από το αξιακό μας σύστημα και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στις αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων».
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για μια παρέμβαση που στοχεύει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των επιλογών και της αξιοπρέπειας των πολιτών, σύμφωνα και με τα όσα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.
Απευθυνόμενο σε όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο κρύβει κινδύνους για άλλες πολιτικές ομάδες ή για την ελευθερία του λόγου, το ΠΑΣΟΚ απαντά πως το νομοσχέδιο αφορά στην καταπολέμηση του ρατσιστικού μίσους και της ρατσιστικής νεοναζιστικής βίας και μόνο αυτά.
«Καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην άποψη αυτή. Και όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου έχουν σημαντική ευθύνη για την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου», επισημαίνεται.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτήθηκε και ο γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ., Γιάννης Μανιάτης, να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του συνταγματικού τόξου.
ΚΚΕ: Η συζήτηση για το αντιρατσιστικό δεν είναι αθώα
Την ανησυχία του για τη συζήτηση με αφορμή το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τη φημολογία γύρω από αυτό, χωρίς καν να έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εκφράζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «η όλη συζήτηση δεν είναι αθώα».
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το νομοσχέδιο αυτό, με βάση τις δηλώσεις, ενσωματώνει απόφαση της Ε.Ε. που αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα «ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας».
Το ΚΚΕ αναφέρει τέλος ότι θα τοποθετηθεί συνολικά μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.