Συνδέουν την κατάθλιψη με τη χρόνια πνευμονοπάθεια

Τι δείχνει νέα μελέτη
Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 10:11
UPD:10:11
Shutterstock

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε ποσοστό 83%!

A- A A+

Δύο σοβαρά προβλήματα υγείας φαίνεται ότι έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Δυτικού Σίδνεϊ ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια πνευμονοπάθεια συχνά υποφέρουν και από κατάθλιψη, γι' αυτό και θα πρέπει να εξετάζονται και για τα δύο προβλήματα, ώστε η θεραπεία να γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «Chest» του American College of Chest Physicians, οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε ποσοστό 83%! Επίσης, προέκυψε ότι το 40% των ασθενών με χρόνια πνευμονοπάθεια παρουσιάζει ένα είδος κατάθλιψης, το οποίο αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να επιδεινωθεί σοβαρά.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ' αυτά τα συμπεράσματα έπειτα από μεγάλης διάρκειας μελέτη με τη συμμετοχή χιλιάδων ενηλίκων. «Η μελέτη μας έδειξε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά την πρόγνωση της χρόνιας πνευμονοπάθειας», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες. «Οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται και για τα δύο προβλήματα, αφού αν εντοπιστεί ότι συνυπάρχουν, οι ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Evan Atlantis, σήμερα περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 40 ετών πάσχει από χρόνια πνευμονοπάθεια, τα συμπτώματα της οποίας αυξάνονται όσο αυξάνεται και η ηλικία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή