Αποξένωση και διαδίκτυο το θέμα της έκθεσης

Απόσπασμα από βιβλίο του Γ. Γραμματικάκη
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 10:20
UPD:11:18
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γ. Γραμματικάκη «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής», που αναφέρεται στις έννοιες του περιβάλλοντος, της αποξένωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, μέσα από το διαδίκτυο ήταν το θέμα της έκθεσης στο οποίο κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους υποψήφιους να αναπτύξουν το θέμα τους γύρω από την επικοινωνία και τη μοναξιά του ανθρώπου, καθώς και την απόψή τους στο ότι ο άνθρωπος αναγνωρίζοντας τον αντικειμενικό κόσμο του σύμπαντος μπορεί να σφραγίσει την ιστορική του πορεία είτε θετικά, είτε αρνητικά, είτε με αγαθά, είτε με πολέμους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θέμα κρίθηκε βατό, σαφές, κατανοητό και μέσα στις δυνατότητες των υποψηφίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ομαλά άρχισαν το πρωί οι πανελλαδικές εξετάσεις

Χωρίς προβλήματα, καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά κύλησε η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι της Γενικής Παιδείας διαγωνίστηκαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και στην έκθεση πραγματεύθηκαν ένα θέμα που βασιζόταν σε απόσπασμα από βιβλίο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γιώργου Γραμματικάκη. Αφορούσε την αποξένωση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία της πληροφορίας καθώς και τη σχέση με το περιβάλλον. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την υποδειγματική εργασία τους , όπως είπε και ευχήθηκε καλα αποτελέσματα τους υποψήφιους.

Το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, θα κάνει δηλώσεις σχετικά με την πορεία των εξετάσεων.

Η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, ομαλά, καθώς και το υπουργείο Παιδείας και οι καθηγητές ανταποκρίθηκαν άμεσα και καίρια στα καθήκοντά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, περίπου το 12% των καθηγητών που είχαν ορισθεί για επιτηρητές δήλωναν κώλυμα και αντικαθίσταντο από τους αναπληρωτές τους. Φέτος, ωστόσο, μόνο δύο εκπαιδευτικοί, ένας σε εξεταστικό κέντρο στην Ιθάκη δεν κατόρθωσε να μεταβεί εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο και ένας ακόμη σε περιοχή των Αθηνών.

Τη Δευτέρα οι εξετάσεις θα συνεχιστούν με τέσσερα ακόμη μαθήματα γενικής παιδείας (Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία)

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου.

Για τους περισσότερους υποψήφιους οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου, ωστόσο για εκείνους που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα και ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα συνεχιστούν και μέσα στον Ιούνιο.

Για πρώτη φορά οι εξετάσεις αρχίζουν χωρίς να έχει ανακοινωθεί, ακόμη, ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό οφείλεται στο γενονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των Προεδρικών Διαταγμάτων που αναφέρονται στο σχέδιο «Αθηνά», με την αναμόρφωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν σχολές και τμήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή