Προς αναστολή της απεργίας των εκπαιδευτικών

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 01:08
UPD:08:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Το ερώτημα για το εάν υπάρχουν ή όχι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν απεργιακές αποφάσεις τέθηκε στη γενική συνέλευση των Προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ).

A- A A+

Προς αναστολή της απεργίας τους την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών φαίνεται ότι οδεύουν οι καθηγητές, στο «παρά πέντε» της έναρξης των εξετάσεων. Εντός της ημέρας αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις.

Ένταση επικράτησε στη γενική συνέλευση των Προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ), η οποία διήρκησε περισσότερο από 12 ώρες, όταν το βράδυ της Τετάρτης τέθηκε το ερώτημα για το εάν υπάρχουν ή όχι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν απεργιακές αποφάσεις.

Πολλοί πρόεδροι ΕΛΜΕ υποστήριξαν ότι είναι εξουσιοδοτημένοι από τις γενικές τους συνελεύσεις για να ψηφίσουν μόνο επί του ερωτήματος της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Έτσι, 57 ψήφισαν λευκό, 18 ψήφισαν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απεργία και εννέα ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας θα συνεδριάσει εκ νέου η διοίκηση της ΟΛΜΕ και θα επανεξετάσει την κατάσταση. Ωστόσο φαίνεται πως δεν θα επιμείνει στην αρχική πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν την Παρασκευή 17 Μαΐου.

Οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας , ενώ μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Στην αίθουσα που συνεδρίαζαν οι καθηγητές, μπήκαν ομάδες φοιτητές φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της επιστράτευσης, ενώ άλλες ομάδες φοιτητών είχαν συγκεντρωθεί αργά το βράδυ για λίγη ώρα και έξω από το ξενοδοχείο που συνεδρίαζαν οι καθηγητές.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης έχει τεθεί σε ισχύ η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παράβλεψης της απόφασης για επιστράτευση, ο νόμος προβλέπει αυτόφωρη σύλληψη, παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο με ποινή τουλάχιστον τριών μηνών και στο πειθαρχικό σκέλος απόλυση.

Κ. Αρβανιτόπουλος: Ομαλά και στην ώρα τους οι εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους, τόνισε εκ νέου την Τετάρτη ο υπουργός Παιδείας Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους» δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας πως «ύψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών».

«Τώρα προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αυτό άλλωστε επιθυμεί η ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, ευχόμενος «καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς».

Το υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη πως οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές μπορούν απρόσκοπτα να προσέλθουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το Δελτίο Εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.

Στάση εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 15.00, και συλλαλητήριο στις 12.30 στην πλατεία Κλαθμώνος θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας με στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 16.00. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή