Το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα - Ερντογάν

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 08:08
UPD:10:05
EPA/ALLAN TANNENBAUM / POOL

Στη σημερινή συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να συζητηθούν η κρίση στη Συρία και το Κυπριακό. Φωτογραφία αρχείου από τη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

A- A A+

Μετά τη συριακή κρίση, το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπάρξει άμεση και γρήγορη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Παράλληλα, θα επαναλάβει την αντίθεση της Άγκυρας στη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από πλευράς Κύπρου, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Ομπάμα αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να δοθεί κάποιος χρόνος στη νέα κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Με καυτή ατζέντα στον Ομπάμα ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να υπογραμμίσει την αναβάθμιση της Τουρκίας σε καθοριστικό παράγοντα μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης στη συνάντηση, που θα έχει με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας τη χρησιμότητα της φιλίας των δύο χωρών. Πρωταρχικός στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να πείσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, ότι θα πρέπει να εμπλακεί η Ουάσιγκτον στην επίλυση της κρίσης στη Συρία. ιδιαίτερα μετά την βομβιστική επίθεση στο Ρειχανλί. Παράλληλα θα τονίσει τον ενεργειακό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία, με τις εισαγωγές πετρελαίου από το Βόρειο Ιρακ,τις συμφωνίες με αμερικανικές εταιρίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητήσουν και το κυπριακό, όπως και τις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις.

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Τζον Κέρι και Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην ΗΠΑ. Ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί, επίσης, τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Εν τω μεταξύ, παρά τις «διαφορετικές προσεγγίσεις» Άγκυρας και Ουάσιγκτον σε θέματα της Μέσης Ανατολής, η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, κυρίως σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στη σημερινή συνάντηση, αναμένεται να συζητηθούν, εκτός από την κρίση στη Συρία και το Κυπριακό, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, το Παλαιστινιακό και ζητήματα σχετικά με το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Μετά τη δίωρη συνάντηση στον Λευκό Οίκο έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει δείπνο στον πρωθυπουργό της Τουρκίας και στα μέλη της συνοδείας του.

Σημειώνεταιο ότι το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που συζήτησαν χθες στην έδρα του ΟΗΕ ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι Μουν, με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας, «ο γενικός γραμματέας ανέπτυξε τη σημασία της χρησιμοποίησης του προσεχούς διαστήματος, ως ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στο κυπριακό πρόβλημα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή