Συνάντηση Κέρι - Κασουλίδη για Κυπριακό, οικονομία και υδρογονάνθρακες

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 21:38
UPD:22:13
REUTERS/YURI GRIPAS

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι (δεξιά) και ο κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης πριν τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

A- A A+

Για το Κυπριακό, την οικονομία, τους υδρογονάνθρακες και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και ο κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει βαθιά γνώση για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή. «Έχει κάποιες ιδέες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Απεδέχθη τις εισηγήσεις μας τις οποίες ευχαρίστως θα διερευνήσει και θα κρατήσουμε επαφή για να δούμε πως μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με στόχο ασφαλώς πάντοτε να επέλθει και η ποθητή λύση του κυπριακού προβλήματος κατά τρόπο δίκαιο και σωστό απέναντι στην Κύπρο και τους Κυπρίους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν συνέδεσε την οικονομική κρίση με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι αυτά τα τρία θέματα δεν εξαρτώνται το ένα με το άλλο, αλλά μπορεί να ενισχύσουν αυτούς τους τρεις διαφορετικούς δρόμους το ένα το άλλο. «Τα πράγματα νομίζω βρίσκονται στη σωστή τους διάσταση», σημείωσε.

Επίσης, ρωτήθηκε αν ο κ. Κέρι έθεσε θέμα να σταματήσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Καθόλου, καθόλου, απεναντίας», τόνισε ο κύπριος ΥΠΕΞ.

YOUTUBE/STATEVIDEO
Δηλώσεις Τζ. Κέρι - Γ. Κασουλίδη

Για το Κυπριακό, την οικονομία, τους υδρογονάνθρακες και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και ο κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει βαθιά γνώση για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στην περιοχή.

Στην κοινή τους εμφάνιση, πριν τη συνάντηση, ο κ. Κέρι ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μία πολύ καλή φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών. «Κατανοούμε τις δύσκολες επιλογές που αναγκαστήκατε να κάνετε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Εμείς, σίγουρα θέλουμε να είμαστε υποβοηθητικοί με τρόπο που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε», συμπλήρωσε.

«Προσβλέπω να συνεργαστώ με τον υπουργό Εξωτερικών και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και άλλους για να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε μπροστά στο Κυπριακό. Έχω αρκετές φορές μιλήσει προσωπικά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, έχω μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της Κύπρου και ελπίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα θέλαμε να δούμε να ξεπαγώνει αυτή η σύγκρουση, και να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μια λύση», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα της Κύπρου όχι μεμονωμένα, αλλά να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου. «Θέλουμε να είμαστε και να διαδραματίσουμε σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή αυτή και να συνεργαστούμε με όλους τους γείτονες και με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτελεί μια ανοικτή πληγή και αιμορραγεί, διατηρώντας μια χώρα διαιρεμένη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή