Ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει «παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού» για ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.
Μιλώντας στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Brookings, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ τα πρώτα έσοδα, όπως είπε, αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας.
YOUTUBE/BROOKINGSINSTITUTION
Ο Γ. Κασουλίδης για τις σχέσεις με το Ισραήλ
Σημείωσε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν αποκλείει αλλά διευκολύνει τη συνεργασία με τις άλλες γειτονικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων, αλλά ένα εργαλείο για την περιφερειακή ολοκλήρωση.
Ερωτηθείς σχετικά υπογράμμισε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους.
Επίσης, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ταμείο για να προσφέρονται υποτροφίες για όλους τους κατοίκους του νησιού στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου.
Για τα έσοδα που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, επισήμανε ότι θα δοθούν μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού: «Μετά τη λύση, θα τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας».
YOUTUBE/BROOKINGSINSTITUTION
Ο Γ. Κασουλίδης για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το 37% του κυπριακού εδάφους και οι διαιρέσεις είναι πάντα πηγή αστάθειας και συγκρούσεων.
Πρόσθεσε ότι ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικεντρώνει την προσοχή του στην οικονομία και χρειάζεται χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να ξεκινήσει η νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να έχει δημιουργηθεί προηγουμένως καλύτερο κλίμα.
Έκανε ακόμη λόγο για «στρατηγική αλλαγή» στο εξωτερικό πολιτικό δόγμα της Κύπρου, ενώ υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν «είναι νεκρό» και η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει απορρίψει τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά «δεν είναι ενάντια σε λύση».
Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του λαού και δεν μπορεί να αντέξει άλλη αποτυχία, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από το λαό της Κύπρου».
Συνάντηση με τον αμερικανό ΥΠΕΞ
Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, με μέλη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της Βουλής, με τον Τζέικ Σάλιβαν (σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν), με στελέχη του αμερικανοεβραϊκού λόμπι και παρακάθισε σε δείπνο με αμερικανούς αξιωματούχους.
Σήμερα θα επισκεφθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Στην ατζέντα βρίσκεται το Κυπριακό, η πρόταση για την Αμμόχωστο, οι υδρογονάνθρακες και η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Συρία, καθώς και η επιθυμία της κυβέρνησης Αναστασιάδη να ενταχθεί η Κύπρος στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».
«Κομβική η επιβεβαιωτική γεώτρηση»
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο κύπριος υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τονισε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά κομβικό σημείο για τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας στον ενεργειακό τομέα και ευρύτερα για τις προοπτικές της οικονομίας.
Τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα γνωστοποιηθούν 90 ημέρες μετά την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στα μέσα Ιουνίου.
Μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό, θα καταστεί εφικτή η υπογραφή μακροχρόνιων συμβολαίων αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων, στο τέλος του 2014.
Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι τα συμβόλαια θα μπορούν να τεθούν ως εγγύηση για να μπορέσει η Κύπρος να επανέλθει στις αγορές και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
«Για τον λόγο αυτό δόθηκε μεγάλη μάχη για να μείνει εκτός μνημονίου το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου», είπε, ενώ αποκάλυψε ότι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν ήδη προσεγγίσει τη Λευκωσία για προαγορά φυσικού αερίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ