Συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ

Σε ισχύ η επιστράτευση των καθηγητών
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 12:46
UPD:19:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Σε ισχύ τέθηκε στις 12 το μεσημέρι η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Την ίδια στιγμή οι καθηγητές στέλνουν ένα ηχηρό -αν και συμβολικό- μήνυμα στην κυβέρνηση, καθώς στην πλειονότητά τους οι χθεσινές γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τάχθηκαν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχε εισηγηθεί η ΟΛΜΕ.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να επικυρώσουν τη σχετική απόφαση.

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση που αναμένεται να ληφθεί έως αργά το βράδυ, θα είναι υπέρ της απεργιακής κινητοποιήσης μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το ζητούμενο είναι αν κάποιοι καθηγητές αγνοήσουν την πολιτική επιστράτευση στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση και αυτό είναι ένα έρωτημα που απασχολεί τους προέδρους των ΕΛΜΕ.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν την Παρασκευή 17 Μαϊου, θα διεξαχθούν κανονικά.

Στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ η συμμετοχή χαρακτηρίστηκε μεγάλη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, κατά τις χθεσινές ψηφοφορίες στις κατά τόπους ενώσεις, σε σύνολο 88.000 εκπαιδευτικών πανελλαδικά ψήφισαν μόλις 11.000.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ΟΛΜΕ αφορά την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου (ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών) και πενθήμερης απεργίας από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.

Εξάλλου, σήμερα ολοκληρώνονται τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του γυμνασίου θα αρχίσουν στις 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τις 14 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του γυμνασίου θα ολοκληρωθούν έως τις 20 Ιουνίου.

Απεργιακή συμπόρευση ΔΟΕ - ΟΛΜΕ

Απεργιακή συμπόρευση με την ΟΛΜΕ αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ίδιας μορφής με της ΟΛΜΕ, «η οποία ενεργοποιείται άμεσα με το κάλεσμα της Ομοσπονδίας των καθηγητών προς τα μέλη της για ‘’σπάσιμο΄΄ της επιστράτευσης στην πράξη».

Η ΔΟΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως «η επίθεση που εξελίσσεται και  προσωρινά δεν στοχοποιεί το χώρο της Πρωτοβάθμιας, είναι επίθεση που σε κάθε περίπτωση την αφορά».

ΣΕΦΚ: 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Λίγο αργότερα και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στα φροντιστήρια την Παρασκευή 17 Μαΐου, στηρίζοντας την απεργία της ΟΛΜΕ.

«Στηρίζουμε τον αγώνα των καθηγητών και των καθηγητριών στα σχολεία, γιατί θέλουμε να παραμείνουμε εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια και όχι παίκτες σε reality, σκιές αναλώσιμες που ξαφνικά θα χάνονται από τους χώρους εργασίας» σημειώνει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, βάλλοντας κατά ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΟΙΕΛΕ: «Απέναντι στον καθεστωτικό συνδικαλισμό ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ που υπονόμευσαν και πούλησαν τον αγώνα για την ακύρωση της επιστράτευσης στην πράξη, προτάσσουμε την αλληλεγγύη των πρωτοβάθμιων σωματείων, των εργαζομένων και των ανέργων».

Συνεχίζονται οι επαφές με τα κόμματα

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές των καθηγητών με αντιπροσωπείες των κομμάτων.

Εκπρόσωποι των καθηγητών συναντήθηκαν το μεσημέρι με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Ν. Ανδρουλάκη, ενώ για αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση, απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να αναστείλουν την απόφασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις. «Οι εξετάσεις σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν ομαλά, όπως και η λογική επιβάλλει», υπογράμμισε το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν «στις αγωνίες και τις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους».

Ζήτησε παράλληλα από την κυβέρνηση και από τον υπουργό Παιδείας να προχωρήσει το ταχύτερο «σε ανοιχτό διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις και το περιεχόμενο του ΠΔ για τις μεταθέσεις».

Υπενθύμισε μάλιστα τη θέση του ότι το εν λόγω ΠΔ «όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ορθολογικότερη κατανομή των εκπαιδευτικών, αλλά δημιουργεί επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες», οι οποίες δημιουργούν «επιπλέον ταλαιπωρία στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους».

Δήλωσε τέλος πως η Ιπποκράτους, θεωρεί «αυτονόητο» ότι με την ομαλή λήξη των πανελλαδικών και προαγωγικών εξετάσεων και τη βαθμολόγηση των γραπτών «θα πρέπει να αρθεί και το μέτρο της επιστράτευσης.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για την επιστράτευση των καθηγητών.

«Η προληπτική επιστράτευση των καθηγητών, κατά παράβαση του Συντάγματος, όχι μόνο δεν μπορεί να κρύψει τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας και την πλήρη απομόνωση της κυβέρνησης από την κοινωνία, αλλά επιβεβαιώνει πως ο αυταρχισμός και η καταστολή αποτελούν τα δομικά χαρακτηριστικά της», τόνισε με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αποσύρει «το ΠΔ διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης» και να δεσμευθεί για την έναρξη διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

«Η σύγκρουση με τους καθηγητές είναι σύγκρουση με κάθε εργαζόμενο που αντιστέκεται στη μνημονιακή πολιτική, με όλους όσοι υπερασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς «που αντιμετωπίζουν την κυβερνητική αδιαλλαξία».

Για αδιαλλαξία κατηγόρησαν την κυβέρνηση και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταλογίζοντάς της πως «βάζει στο στόχαστρο τον έναν κλάδο εργαζομένων μετά τον άλλο, αφαιρώντας του, "προληπτικά" και για το "δημόσιο συμφέρον» το δικαίωμα στη διαφωνία και την απεργία».

 «Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα», ανέφερε η τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Σταυρούλα Ξουλίδου.

«Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι, όπως αποδεικνύεται, η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά η στέρηση και η απαγόρευση του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικούν και να αγωνίζονται», κατέληξε.

ΓΣΕΕ: Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την επίταξη

Η «προληπτική επίταξη» των εκπαιδευτικών όχι μόνο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα της Παιδείας, αλλά αντίθετα εντείνει τα αδιέξοδα και δημιουργεί εντάσεις τις οποίες «φορτώνονται» οι χιλιάδες μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες, τονίζει από την πλευρά της η ΓΣΕΕ και καλεί  την κυβέρνηση να πάρει πίσω το έσχατο μέτρο της επίταξης και τον υπουργό Παιδείας να καλέσει σε διάλογο το δ.σ. της ΟΛΜΕ ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνομοσπονδία  έχει προκηρύξει τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας (12.00-15.00) για αύριο Πέμπτη και συλλαλητήριο στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή