ΣτΕ: Απερρίφθη το αίτημα της ΟΛΜΕ για προσωρινή διαταγή

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 17:43
UPD:22:26
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Ηρ. Τσακόπουλο, και βοηθό τον Β. Γκέρτσο.

A- A A+

Απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα της ΟΛΜΕ να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνουν» προσωρινά οι κυβερνητικές αποφάσεις για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επίταξη των κτιρίων (σχολείων), που είναι αναγκαία για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Ηρ. Τσακόπουλο, και βοηθό τον Β. Γκέρτσο. Η ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής.

Την ίδια ώρα, λίγο πριν από το μεσημέρι τυπώθηκε και η τελευταία παρτίδα των φύλλων πορείας και στη συνέχεια ξεκίνησε η επίδοσή τους στους συνολικά 86.000 εκπαιδευτικούς.

Συλλαλητήρια

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ ενώ αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μετέβη στο Κοινοβούλιο για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας. Στη Βουλή κατέληξε και η πορεία του ΠΑΜΕ.

Στο συλαλλητήριο είχε μεταβεί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό, που επίσης είναι επιστρατευμένοι.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο naftemporiki.gr, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος χαρακτήρισε «κοροϊδία» τη στάση της ΑΔΕΔΥ και έκανε γνωστό πως οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν στην απεργία που προκήρυξε για την Τρίτη.  Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο, η Ομοσπονδία είχε θέσει όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε οι κινητοποιήσεις να μην αφορούν τους συνδικαλιστές αλλά τους καθηγητές.

Διευκρινίσεις υπουργείου Παιδείας για την επιστράτευση

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η επιστράτευση των καθηγητών ισχύει από τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαΐου καθώς και επίσης και ότι οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.

Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.

Διευκρινίζει ακόμη ότι όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφασης Πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί.

Τι λέει στην προσφυγή της η ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ στην προσφυγή της υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών, όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις υπ' αριθμ. 105, 87 και 98 Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τη Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και στον Ν. 3536/2007, που προβλέπει την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών κ.λπ. σε περίοδο ειρήνης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ πριν από τρεις ημέρες (10 Μαΐου 2013) αποφάσισε να θέσει σε έγκριση από τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) πρότασή της για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ακολούθησαν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού και των συναρμοδίων υπουργών για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών.

Οι κυβερνητικές αυτές αποφάσεις, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν ότι υπάρχει ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και «από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους, καθώς και τη σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις εξετάσεις».

Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση.

Στην προσφυγή της η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η επιστράτευση των εκπαιδευτικών είναι αντίθετη στο άρθρο 22 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την αναγκαστική εργασία και στο άρθρο 23 του συνταγματικού χάρτη, που προστατεύει τη συνδικαλιστική ελευθερία.

Ακόμη, παραβιάζει την 29 Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για την αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία και τις Διεθνείς Συμβάσεις 105 (κατάργηση αναγκαστικής εργασίας), 87 (περί συνδικαλιστικής ελευθερίας και προστασίας συνδικαλιστικών δικαιωμάτων) και 98 (κατοχύρωσης του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης), όπως επίσης παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά «έκτακτη ανάγκη», όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή τους, και επισημαίνουν: «Η απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου να προτείνει προς έγκριση των ΕΛΜΕ την προκήρυξη 24ωρης απεργίας δεν συνιστά αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της χώρας, ούτε ασφαλώς επείγουσα κοινωνική ανάγκη, από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή».

Επίσης, η ΟΛΜΕ προσθέτει πως «οι αποφάσεις για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών επικαλούνται αυθαίρετα και παντελώς αστήρικτα τον υποτιθέμενο κίνδυνο δήθεν πρόκλησης στην υγεία των υποψηφίων μαθητών».

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της αναφέρει ότι «η εκτελεστική εξουσία επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαλλαξία δεν ενεργοποίησε καν οποιαδήποτε μορφή ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου και ούτε επέδειξε διάθεση καλόπιστης διαπραγμάτευσης για την επίλυση των φλεγόμενων προβλημάτων του κλάδου και του δημοσίου σχολείου, προβλήματα που επιτείνονται με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει στην παρούσα χρονική στιγμή διατάξεις για τις οποίες μόλις προ ολίγων μηνών μας διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, αναγνωρίζοντας εμμέσως τον επιζήμιο χαρακτήρα τους».

Τέλος, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της Κυβέρνησης και χαρακτηρίζουν «σφόδρα πιθανό» ότι όλα θα είχαν αποτραπεί εάν το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή