Guardian: προσπάθειες υπονόμευσης της απαγόρευσης νεονικοτινοειδών

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 10:49
UPD:10:49
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση των ευρέως χρησιμοποιούμενων παρασιτοκτόνων που είναι γνωστά ως νεονικοτινοειδή και τα οποία συνδέονται με την ανησυχητική συρρίκνωση πληθυσμών μελισσών. Σύμφωνα, ωστόσο, με έγγραφο που φέρνει στο φως ο Guardian, η Γερμανία επιχειρεί να υπονομεύσει την απόφαση.

15 κράτη-μέλη ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών, την περασμένη Δευτέρα. Μεταξύ αυτών ήταν και η Γερμανία, η οποία σε προηγούμενη ψηφοφορία είχε προτιμήσει την αποχή. Αυτό είναι αξιοσημείωτο με δεδομένο ότι η Bayer, η οποία μαζί με την ελβετική Syngenta, παρασκευάζει αυτά τα παρασιτοκτόνα, είναι γερμανική.

Η βρετανική εφημερίδα όμως, υποστηρίζει ότι την ίδια κιόλας εβδομάδα – συγκεκριμένα την Παρασκευή μετά από την ψηφοφορία – η Γερμανία κατέθεσε νέο κείμενο για την απαγόρευση, στο οποίο περιλαμβάνεται η ακόλουθη παράγραφος: «Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια να απέχουν από την απόσυρση [των νεονικοτινοειδών], εφόσον υπάρξουν ενδείξεις με βάση την επιστημονική γνώση και τεχνολογία ότι ο κίνδυνος έκθεσης των μελισσών και άλλων επικονιαστών σε αυτές τις ουσίες είναι αμελητέος.»

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Κομισιόν, ένα τέτοιο «παραθυράκι» θα μπορούσε να επιτρέψει σε ορισμένα κράτη-μέλη να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν παρασιτοκτόνα επικαλούμενα «έρευνες» που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ίδια τη βιομηχανία.

Επισήμως, η Γερμανία αρνείται ότι αυτός είναι ο στόχος της. Ενώ, όμως, και άλλες χώρες υπέβαλαν αντίστοιχα κείμενα, είναι η μοναδική από αυτές που υπερψήφισε την απαγόρευση. Επιπλέον, τη στήριξή της στη γερμανική πρόταση εξέφρασε η Βρετανία, η οποία εξαρχής τασσόταν κατά της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών.

Εν μέσω ανησυχίας για την κατάρρευση πληθυσμών μελισσών ανά την Ευρώπη, η Κομισιόν αποφάσισε τον περιορισμό των νεονικοτινοειδών σε καλλιέργειες που δεν προσελκύουν μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Πολλοί εκτροφείς και ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα δεδομένα γύρω από τη σχέση των χημικών με την υποβάθμιση των πληθυσμών είναι ανεπαρκή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή