Συριακή ανάμειξη «βλέπει» η Άγκυρα στη διπλή επίθεση

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013 11:35
UPD:12:46
EPA/AYKUT UNLUPINAR/ANADOLU AGENCY

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στο χθεσινό χτύπημα, στην μικρή αυτή τουρκική πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο πολλοί σύροι πρόσφυγες, υπάρχει συριακή ανάμειξη.

A- A A+

Στους 43 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα με την Συρία, ενώ τους 100 ξεπερνούν οι τραυματίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι «τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο» και διεμήνυσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει κάθε είδους μέτρο. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μία έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. 

Η Τουρκία έχει στο παρελθόν επικαλεστεί το άρθρο 4 της βορειοατλαντικής συμμαχίας, το οποίο προβλέπει κοινή διαβούλευση κάθε φορά που, οποιουδήποτε μέλους της συμμαχίας, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια της.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Προβοκάτσια για PKK, Συρία ή πρόσφυγες η διπλή βομβιστική επίθεση;

Την άκρη στον μίτο της Αριάδνης αναζητούν οι τουρκικές αρχές μετά τα δύο παγιδευμένα οχήματα που εξερράγησαν στην περιοχή Ρεϊχανλι της επαρχίας Χατάι στα σύνορα με την Συρία. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι ο Υπουργός εσωτερικών έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στην Μουκαμπαράτ, τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 40, οι τραυματίες τους 100 εκ των οποίων περισσότεροι από 50 παραμένουν για νοσηλεία. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρόκειται για προβοκάτσια, είτε εκείνων που δεν επιθυμούν ειρήνη με τους Κούρδους, είτε μ' όσους επιδιώκουν νέα ένταση με τη Συρία ή να εκδιωχθούν οι πρόσφυγες.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως πιστεύει ότι μαχητές πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

«Η επίθεση δεν έχει καμία σχέση με τους σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχει όμως μεγάλη σχέση με τη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Υποστήριξε ακόμη ότι όσοι διέπραξαν τη χθεσινή επίθεση είναι οι ίδιοι που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στην παράκτια συριακή πόλη Μπάνιας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 62 άνθρωποι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Μυστικές υπηρεσίες της Συρίας δείχνουν οι Τούρκοι για τις επιθέσεις στο Ρεϊχανλί

Στις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, απέδωσε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στην πόλη της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί σε δυο παγιδευμένα αυτοκίνητα, άφησαν πίσω τους 43 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες. Η επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστο μέρος της πόλης Ρεϊχανλί , που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Συρία. Από τις εκρήξεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, μαγαζιά, σπίτια και αυτοκίνητα σε τρία οικοδομικά τετράγωνα. 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν εκτιμήσει και νωρίτερα ότι στο χθεσινό χτύπημα, στην μικρή αυτή τουρκική πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο πολλοί σύροι πρόσφυγες, υπάρχει συριακή ανάμειξη. 

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε ότι τα πρώτα ευρήματα των ερευνών των αρχών για τις εκρήξεις δείχνουν πως οι δράστες είναι Τούρκοι που έχουν διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς έκρινε με τη σειρά του ότι το συριακό καθεστώς και ιδίως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι «ως συνήθως οι ύποπτοι». «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο στην επαρχία Χατάι αποτελούν στόχους για το συριακό καθεστώς», σχολίασε στην τουρκική τηλεόραση.

Η επίθεση αύξησε τους φόβους ότι ο εμφύλιος της Συρίας επεκτείνεται και σε γειτονικά κράτη, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να τερματιστεί η διάρκειας δύο ετών σύρραξη.

Προς το παρόν πάντως δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

«Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας», λέει η Δαμασκός

Από την πλευρά της η Δαμασκός διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. «Η Συρία δεν διέπραξε και ούτε πρόκειται να διαπράξει ποτέ μία τέτοια πράξη, διότι δεν μας το επιτρέπουν οι αξίες μας», δήλωσε ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εξαπολύει αβάσιμες κατηγορίες», πρόσθεσε.

Καταδίκη από ΟΗΕ, ΗΠΑ

Τις επιθέσεις καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει οι δράστες να οδηγηθούν ταχύτατα στη δικαιοσύνη.

Καταδίκασε ταυτόχρονα «όλες τις πράξεις τρομοκρατίας» και επανέλαβε την επίμονη θέση του ότι «δεν υπάρχει λόγος ή διαμαρτυρία, που να δικαιολογεί επιθέσεις κατά αμάχων», 

Για φρικτές επιθέσεις έκανε λόγο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αναφέροντας ότι τα αιματηρά γεγονότα «επηρεάζουν όλους εμάς που βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Τουρκία η οποία είναι ένας ζωτικός εταίρος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή