Στους 43 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα με την Συρία, ενώ τους 100 ξεπερνούν οι τραυματίες. «H Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει κάθε είδους μέτρο», αναφέρει ο Νταβούτογλου. Συριακή ανάμειξη «βλέπει» η Άγκυρα. Απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς η Δαμασκός.
Στους 43 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στο Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα με την Συρία, ενώ τους 100 ξεπερνούν οι τραυματίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι «τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο» και διεμήνυσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει κάθε είδους μέτρο. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μία έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει στο παρελθόν επικαλεστεί το άρθρο 4 της βορειοατλαντικής συμμαχίας, το οποίο προβλέπει κοινή διαβούλευση κάθε φορά που, οποιουδήποτε μέλους της συμμαχίας, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια της.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως πιστεύει ότι μαχητές πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκονται πίσω από την επίθεση.
«Η επίθεση δεν έχει καμία σχέση με τους σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχει όμως μεγάλη σχέση με τη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Υποστήριξε ακόμη ότι όσοι διέπραξαν τη χθεσινή επίθεση είναι οι ίδιοι που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στην παράκτια συριακή πόλη Μπάνιας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 62 άνθρωποι.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν εκτιμήσει και νωρίτερα ότι στο χθεσινό χτύπημα, στην μικρή αυτή τουρκική πόλη όπου έχουν βρει καταφύγιο πολλοί σύροι πρόσφυγες, υπάρχει συριακή ανάμειξη.
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε ότι τα πρώτα ευρήματα των ερευνών των αρχών για τις εκρήξεις δείχνουν πως οι δράστες είναι Τούρκοι που έχουν διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας.
Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς έκρινε με τη σειρά του ότι το συριακό καθεστώς και ιδίως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι «ως συνήθως οι ύποπτοι». «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο στην επαρχία Χατάι αποτελούν στόχους για το συριακό καθεστώς», σχολίασε στην τουρκική τηλεόραση.
Η επίθεση αύξησε τους φόβους ότι ο εμφύλιος της Συρίας επεκτείνεται και σε γειτονικά κράτη, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να τερματιστεί η διάρκειας δύο ετών σύρραξη.
Προς το παρόν πάντως δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.
«Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας», λέει η Δαμασκός
Από την πλευρά της η Δαμασκός διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. «Η Συρία δεν διέπραξε και ούτε πρόκειται να διαπράξει ποτέ μία τέτοια πράξη, διότι δεν μας το επιτρέπουν οι αξίες μας», δήλωσε ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εξαπολύει αβάσιμες κατηγορίες», πρόσθεσε.
Καταδίκη από ΟΗΕ, ΗΠΑ
Τις επιθέσεις καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει οι δράστες να οδηγηθούν ταχύτατα στη δικαιοσύνη.
Καταδίκασε ταυτόχρονα «όλες τις πράξεις τρομοκρατίας» και επανέλαβε την επίμονη θέση του ότι «δεν υπάρχει λόγος ή διαμαρτυρία, που να δικαιολογεί επιθέσεις κατά αμάχων»,
Για φρικτές επιθέσεις έκανε λόγο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αναφέροντας ότι τα αιματηρά γεγονότα «επηρεάζουν όλους εμάς που βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Τουρκία η οποία είναι ένας ζωτικός εταίρος».