Αιματηρές επιθέσεις σε τουρκική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013 15:47
UPD:22:24
EPA/CEM GENCO/ANADOLU AGENCY

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν μπροστά στο δημαρχείο και το ταχυδρομείο στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

 

A- A A+

Τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν και ακόμη 110 τραυματίστηκαν από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δύο αυτοκίνητα εξερράγησαν μπροστά στο δημαρχείο και το ταχυδρομείο της πόλης των 60.000 κατοίκων που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι, οκτώ χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα.  

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Μιλωντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε πως 29 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν να αυξηθεί.

Μετά τις επιθέσεις ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η χώρα του θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί.

«Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει τη δύναμη της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

REUTERS

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε ότι τα πρώτα ευρήματα των ερευνών των αρχών για τις εκρήξεις δείχνουν πως οι δράστες έχουν διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας. 

Πάντως, νωρίτερα δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο το διπλό χτύπημα να σχετίζεται με το κουρδικό. 

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως οι βομβιστικές επιθέσεις ενδέχεται να σχετίζονται είτε με τις συρράξεις στη Συρία είτε με τους κούρδους αντάρτες.

«Διανύουμε μία ευαίσθητη περίοδο, ξεκινήσαμε μια νέα εποχή, μια διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο κουρδικό ζήτημα. Εκείνοι που δεν μπορούν να αποδεχθούν αυτήν τη νέα εποχή, θα μπορούσαν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

«Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα είναι ότι η επαρχία Χατάι είναι στα σύνορα με τη Συρία. Οι πράξεις αυτές μπορεί να έγιναν για να προκαλέσουν προβλήματα στα δύο αυτά ευαίσθητα θέματα», πρόσθεσε. 

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς έκρινε με τη σειρά του ότι το συριακό καθεστώς και ιδίως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι «ως συνήθως οι ύποπτοι».

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε από την πλευρά του λόγο για προσπάθεια παρεμπόδισης της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και τους κούρδους του ΡΚΚ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν με σθεναρό τρόπο τις επιθέσεις και υποσχέθηκαν βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές, ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

«Αυτήν την αμαρτωλή επίθεση οι ΗΠΑ την καταδικάζουν με σθεναρό τρόπο και εκφράζουν επίσης αλληλεγγύη προς τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας, με σκοπό να βρεθούν οι δράστες και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Φράνσις Ριτσιαρντόνε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή