Προ των πυλών η επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013 19:19
UPD:12/05/2013 13:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας, δεδομένης της κυβερνητικής απόφασης για επιστράτευση.

A- A A+

Τη Δευτέρα ξεκινα η επιστράτευση των εκπαιδευτικών και η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών ημερών.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ο Πρωθυπουργός υπέγραψε σήμερα την απόφαση της επίστρατευσης. 

Από το Μαξίμου υπογραμμίζεται πως για τον Αντώνη Σαμαρά αυτό που προέχει είναι η ηρεμία των μαθητών και των οικογενειών τους. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και επικρατήσει αβεβαιότητα, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της Ομοσπονδίας, δεδομένης της κυβερνητικής απόφασης για επιστράτευση.

Οι συνδικαλιστές επιμένουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και αναζητούν τρόπους ώστε οι εκπαιδευτικοί να μην παραλάβουν τα φύλλα πορείας πριν τις συνεδριάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ την Τρίτη. Στρέφονται επίσης για κάλυψη προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ζητώντας προκήρυξη γενικής απεργίας στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των εξετάσεων. 

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε επίσης σύσκεψη των δ.σ. των ΕΛΜΕ της Αττικής αύριο Κυριακή στις 18:00 για ενημέρωση και συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 13/5 στις 19:00 στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού αναφέρει στο σκεπτικό της ότι «υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους».

Σε νέα άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι «ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδωσαν τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών. Η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της Β' βάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη. Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων».

«Ο κίνδυνος και η απειλή "γεννήθηκαν" με την αναγγελία της 24ωρης και των 5μερων απεργιακών κινητοποιήσεων που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε. Η επικύρωση των αποφάσεών του, η αναμονή της επικύρωσης των προτάσεών του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δύο ημέρες προ της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η διόγκωση του κινδύνου και ο πολλαπλασιασμός των δυσμενών συνεπειών στην ψυχολογία των υποψηφίων» αναφέρεται στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας», συμπληρώνεται στην άτυπη ενημέρωση.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι «το δ.σ. της ΟΛΜΕ με τις αποφάσεις εκθέτει την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να διασφαλίσουν τους κόπους και τις θυσίες των μαθητών τους με την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις».

YOUTUBE/AMNAWEBTV
Κ. Αβρανιτόπουλος: Ομαλά και στην ώρα τους οι εξετάσεις

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ επιμείνει στη θέση της για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις εμφανίζεται η κυβέρνηση. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων».

Διαγραφή του προέδρου της ΟΛΜΕ από τη Ν.Δ.

Η απόφαση της ΔΑΚΕ να ταχθεί υπέρ της απεργίας των εκπαιδευτικών μέσα στις Πανελλαδικές προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους.

Πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία, διεμήνυσε με νόημα χθες ο κ. Κεφαλογιάννης, προαναγγέλλοντας τη διαγραφή του «γαλάζιου» προέδρου της ΟΛΜΕ από  τη Ν.Δ.

Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα η ΑΔΕΔΥ

O αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος, σχολίασε η ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας πως είναι η τέταρτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο -μετά τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τους ναυτεργάτες- που καταφεύγει στο μέτρο της επιστράτευσης, «επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προκειμένου να επιβάλει την αντικοινωνική και αδιέξοδη πολιτική της, έχει -εδώ και καιρό- επιλέξει τη μέθοδο των συκοφαντικών, διασπαστικών και υπονομευτικών επιθέσεων κατά των εργαζομένων», ενώ παράλληλα καταφεύγει «στην ποινικοποίηση και στην ίδια την κατάργηση των αγώνων, των Συνδικάτων και της συλλογικής δράσης».

Η κυβέρνηση, τονίζει η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, προσχηματικά επικαλείται την αγωνία των μαθητών ενώ η ίδια έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της Παιδείας και την καλεί να μην προχωρήσει στις υποχρεωτικές μεταθέσεις και απολύσεις Εκπαιδευτικών -και γενικότερα Δημοσίων Υπαλλήλων- καθώς και στο κλείσιμο σχολείων.

Μόνη απάντηση, καταλήγει, είναι «η μαζική συλλογική δράση, η συνέχιση του αγώνα και η ένταση της πάλης για την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών που τα συνοδεύουν» και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιεί ότι θα συνεδριάσει, εκτάκτως, το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να αποφασίσει «για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νέο αυταρχικό κυβερνητικό κατήφορο».
 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή