Άτυπη συνεδρίαση ΟΛΜΕ για την επιστράτευση

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013 14:45
UPD:13/05/2013 10:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιστράτευση θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα της επιστράτευσης των εργαζομένων... θα είναι κατήφορος και έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, ο οποίος διεγράφη από τη Ν.Δ. για τη στάση του.

A- A A+

Την περαιτέρω στάση της, μπροστά στη δεδομένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των καθηγητών, εξετάζει σε άτυπη συνεδρίασή της η ΟΛΜΕ.

Αποφασισμένη να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων εμφανίζεται εν τω μεταξύ η κυβέρνηση, δρομολογώντας τις σχετικές διαδικασίες για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, πριν καν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τις τοπικές ΕΛΜΕ, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μία μέρα από τις εξετάσεις.

YOUTUBE/AMNAWEBTV
Κ. Αβρανιτόπουλος: Ομαλά και στην ώρα τους οι εξετάσεις

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ επιμείνει στη θέση της για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις εμφανίζεται η κυβέρνηση. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση-πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των εξετάσεων, και πενθήμερη απεργία από τις 20 του μηνός, θα πρέπει να εγκριθεί από τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών στις 14 Μαΐου και τη γενική συνέλευση των προέδρων τους στις 15 Μαΐου. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιστράτευση και των εκπαιδευτικών, θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα της επιστράτευσης των εργαζομένων... θα είναι κατήφορος και έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, απάντησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, ο οποίος διεγράφη από τη Ν.Δ. για τη στάση του.

YOUTUBE/ERTSOCIALNETWORKS

Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστου

Διαγραφή του προέδρου της ΟΛΜΕ από τη Ν.Δ.

Η απόφαση της ΔΑΚΕ να ταχθεί υπέρ της απεργίας των εκπαιδευτικών μέσα στις Πανελλαδικές προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γραμματέα της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους.

Πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία, διεμήνυσε με νόημα χθες ο κ. Κεφαλογιάννης, προαναγγέλλοντας τη διαγραφή του «γαλάζιου» προέδρου της ΟΛΜΕ από  τη Ν.Δ.

Επίθεση προσωπικά στον Πρωθυπουργό για την επιστράτευση των καθηγητών εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας επιλέγοντας συνεχώς την επιστράτευση απέναντι σε κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων, αρνούμενη το διάλογο, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η καταστροφική μνημονιακή πολιτική βλάπτει σοβαρά τα κοινωνικά δικαιώματα και τη δημοκρατία. 

O αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος, σχολίασε η ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας πως είναι η τέταρτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο -μετά τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τους ναυτεργάτες- που καταφεύγει στο μέτρο της επιστράτευσης, «επιβεβαιώνοντας με τις πράξεις της ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, βρίσκονται πλέον σε αναστολή».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προκειμένου να επιβάλει την αντικοινωνική και αδιέξοδη πολιτική της, έχει -εδώ και καιρό- επιλέξει τη μέθοδο των συκοφαντικών, διασπαστικών και υπονομευτικών επιθέσεων κατά των εργαζομένων», ενώ παράλληλα καταφεύγει «στην ποινικοποίηση και στην ίδια την κατάργηση των αγώνων, των Συνδικάτων και της συλλογικής δράσης».

Η κυβέρνηση, τονίζει η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, προσχηματικά επικαλείται την αγωνία των μαθητών ενώ η ίδια έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της Παιδείας και την καλεί να μην προχωρήσει στις υποχρεωτικές μεταθέσεις και απολύσεις Εκπαιδευτικών -και γενικότερα Δημοσίων Υπαλλήλων- καθώς και στο κλείσιμο σχολείων. 

Μόνη απάντηση, καταλήγει, είναι «η μαζική συλλογική δράση, η συνέχιση του αγώνα και η ένταση της πάλης για την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών που τα συνοδεύουν» και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιεί ότι θα  συνεδριάσει, εκτάκτως, το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να αποφασίσει «για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νέο αυταρχικό κυβερνητικό κατήφορο».

Η εισήγηση της ΟΛΜΕ στις ΕΛΜΕ της χώρας

Στην εισήγησή του προς τις ΓΣ των ΕΛΜΕ της χώρας το δ.σ. της ΟΛΜΕ προτείνει το εξής πρόγραμμα δράσης:

  • Δευτέρα, 13/5 ενημερώσεις στους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων
  • Τρίτη, 14/5 σύγκληση Γ.Σ. των ΕΛΜΕ της χώρας
  • Τετάρτη, 15/5 σύγκληση Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα
  • 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 και 5νθήμερη απεργία από 20/5 έως 24/5/2013
  • Νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ στις 23/5 και ΓΣ προέδρων στις 24/5 για επανεκτίμηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Τα αιτήματα-αιχμές της κινητοποίησης που θέτει η ΟΛΜΕ είναι τα εξής:

  1. Καμία απόλυση εκπαιδευτικού – Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών
  2. Άμεση απόσυρση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις
  3. Άμεση κατάργηση των νόμων για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο (ν.4093/12 και 4057/12) που έχει θέσει υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς
  4. Απόσυρση του ΠΔ για την Αξιολόγηση. Κατάργηση του ν.4142/13 για την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας
  5. Διασφάλιση των οργανικών θέσεων που απειλούνται από την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (ν.4152/13, παρ. Θ). Κατάργηση του .4152/13.
  6. Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των νεότερων. Κατάργηση του ν.4024/2011
  7. Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου. 25 μαθητές κατ’ ανώτατο όριο στην τάξη
  8. Να μην περάσουν τα σχέδια νόμων για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα
  9. Όχι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Στην εισήγηση του δ.σ. τονίζεται ότι οι παρατάξεις που εισηγούνται την παραπάνω πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή