Έπειτα από μία ταραχώδη προεκλογική εκστρατεί με πολλά βίαιια επεισόδια, άννοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στο Πακιστάν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θα αναδειχθεί η διάδοχος μίας επίσης δημκοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, η οποία θα έχει συμπληρώσει πλήρη κοινοβουλευτική θητεία.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμένεται υψηλή καθώς πάνω από τους μισούς από τους συνολικά 86 εκατ. με δικαίωμα ψήφου, χρησιμοποίησαν την ειδική υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να πληροφορηθούν για τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους.
Στις σημερινές εκλογές κρίνονται 277 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και 577 έδρες στα τοπικά Κοινοβούλια. Για λόγους ασφαλείας, η αναμέτρηση αναβλήθηκε σε τουλάχιστον δύο εθνικές και τρεις επαρχιακές εκλογικές περιφέρειες.
Βάσει ποσόστωσης που προκύπτει με γμώμονα τις έδρες που θα κερδίσουν τα κόμματα, 70 έδρες της Εθνοσυνέλευσης και 151 έδρες των επαρχιακών Κοινοβουλίων θα καταληφθούν από γυναίκες και εκπροσώπους θρησκευτικών μειονοτήτων.
Εν μέσω βίας οι εκλογές στο Πακιστάν Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Καράτσι το Σάββατο ανάμεσα στους οποίους και ένα παιδί, την ώρα που ψηφοφόροι σε ολόκληρη τη χώρα προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας το διάδοχο μίας επίσης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από γραφείο πολιτικού κόμματος λίγες μόλις ώρες μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι θεωρούν μη ισλαμικές τις εκλογές έχουν απειλήσει με επιθέσεις σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν την ψηφοφορία. Ωστόσο, οι πολίτες προσέρχονται κανονικά στα εκλογικά τμήματα, συμμετέχοντας σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη σε μια χώρα με αδύναμη οικονομία και χρόνια προβλήματα διαφθοράς.
Πάνω από 600.000 μέλη των αρχών ασφαλείας, περιλαμβανομένων και χιλιάδων στρατιωτών, έχουν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης.
Η προεκλογική εκστρατεία, που διήρκεσε άνω του ενός μηνός, κηλιδώθηκε από πολλαπλά περιστατικά βίας και βομβιστικές επιθέσεις, που κόστισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, ενώ θύμα απαγωγής έπεσε γιος πρώην πρωθυπουργού της χώρας.
Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης-Ναουάζ να προηγείται του Τεχρίκ –ε- Ινσάφ, κόμμα του θρυλικού παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν.
Το πρώην κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, του οποίου τα νήματα κινεί παρασκηνιακά ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, όπως και οι προηγούμενοι εταίροι του στην κυβέρνηση (το Εθνικιστικό Κόμμα Αουάμι και το Κίνημα Μουταχίντα Καούμι) εξέφρασαν παράπονα για αντικανονική διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς οι επιθέσεις των Ταλιμπάν δεν τους επέτρεψαν να διεξάγουν κανονικά την προεκλογική τους εκστρατεία.