Κρίσιμη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλαδικές

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 14:00
UPD:19:06
Icon/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ μετά την άκαρπη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο (φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση).

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, στην οποία συζητείται το ενδεχόμενο προκήρυξης απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Κύριο αίτημα των καθηγητών είναι να μην αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, αλλά και να μην μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη χρονιά. Ζητούν επίσης από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για τις αναγκαστικές μεταθέσεις καθηγητών.

Η τελική απόφαση - πρόταση θα πρέπει να επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών και στη συνέχεια από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών που αναμένεται να συνέλθει στις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Πάντως, η ηγεσία της ΟΛΜΕ μπορεί να μη λάβει σήμερα απόφαση, καθώς οι παρατάξεις διαφωνούν επί των διαδικαστικών θεμάτων και ειδικότερα για το αν θα πρέπει οι καθηγητές των τοπικών ΕΛΜΕ, που θα κληθούν να επικυρώσουν την πρόταση της Ομοσπονδίας, να ψηφίσουν με κάλπες ή με ανοικτή διαδικασία όπως γινόταν έως σήμερα.

Η ΔΑΚΕ πρότεινε να γίνει ψηφοφορία με κάλπες, λόγω της βαρύτητας του θέματος. Ωστόσο, οι αριστερές παρατάξεις έχουν διαφωνήσει με αυτήν τη διαδικασία. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο διακόπηκε η συνεδρίαση του δ.σ. της ΟΛΜΕ την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη πάρει εξουσιοδότηση από τις τοπικές ΕΛΜΕ για κήρυξη 24ωρης απεργίας, πιθανόν την πρώτη ημέρα των εξετάσεων, σε περίπτωση απολύσεων εκπαιδευτικών. Από την ΟΛΜΕ θεωρείται απόλυση και η μη πρόσληψη αναπληρωτών την επόμενη χρονιά, λόγω της αύξησης του ωραρίου των μονίμων καθηγητών.

Χθες παντως ο υπουργός Παδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διεμήνυσε πως η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιστράτευσης, σε περίπτωση που οι καθηγητές κάνουν πράξη τις απειλές τους.

Από το υπουργείο Παιδείας εκφράζεται η πεποίθηση ότι ακόμα και αν προταθεί στους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε μια τέτοια απεργία, στην πλειονότητά τους δεν θα το πράξουν, συναισθανόμενοι την κοινωνική ευθύνη τους.

Η σημερινή συνεδρίαση της ΟΛΜΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή