Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση υπ. Παιδείας - ΟΛΜΕ

Κ. Αρβανιτόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 20:27
UPD:09/05/2013 07:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (αριστερά) χαιρετάει τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο (δεξιά) κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο υπουργείο.

A- A A+

Χωρίς να βρεθεί κάποιο σημείο επαφής ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, η οποία έχει απειλήσει με απεργίες ακόμη και μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου που παρουσιάσαμε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από το υπουργείο Παδείας, που επί της ουσίας εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση, υπ' αυτήν την έννοια δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. 

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, απάντησε πως «είναι προφανές ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά».

Στο ερώτημα τι θα κάνουν οι καθηγητές σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την επιστράτευσή τους, σημείωσε: «Οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση. Σε τελική ανάλυση, αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, θα γυρίσουμε στα σχολεία με ψηλά στο κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτάνε τους συναδέλφους στα μάτια».

Οι καθηγητές αντιδρούν κυρίως στην αύξηση του ωραρίου κατά δύο διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως. Σημείο τριβής είναι επίσης το καθεστώς των μεταθέσεων, το ζήτημα της αξιολόγησης και το ενδεχόμενο συγχώνευσης-κατάργησης σχολείων.

Η τελική απόφαση της ΟΛΜΕ θα ληφθεί σήμερα σε νέα συνεδρίαση της Ομοσπονδίας. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας τα μέλη των παρατάξεων που προτείνουν απεργίες, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση-πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα πρέπει να επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών και στη συνέχεια από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών. Κι όλα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκδόσει εγκύκλιο για τη λήξη των μαθημάτων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 15 Μαΐου.

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, όλων των τάξεων του Γυμνασίου, θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου 2013 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013. Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013.

Κ. Αρβανιτόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών

Σε δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανέφερε πως ζήτησε από τους καθηγητές «να βάλουν και αυτοί πλάτη» για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ διεμήνυσε πως η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Την ώρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να βγούμε από την κρίση ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη ... είναι ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά γι' αυτό αποφασίσαμε την αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου ... πιστεύω ότι οι συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων εκπαιδυετικών θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Καταλήγοντας τόνισε πως είναι αδιαπραγματεύτη η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εκφράζοντας την πεποίθηση πως «δεν υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές».

ΠΑΣΟΚ: Οι αδυναμίες του υπ. Παιδείας να μην οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε απεργία

Με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των καθηγητών κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών να είναι ανοιχτό, το ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «τα προβλήματα και οι αδυναμίες του υπουργείου Παιδείας στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές».

Αναφέρει ακόμη πως έχει ήδη επισημάνει τα προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων για την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει από τον υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, «το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα».

ΔΗΜΑΡ: Επιζήμια η πρόταση για απεργία στις Πανελλαδικές

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ. 

Το κόμμα χαρακτηρίζει επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών την πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις και ζητεί από τους καθηγητές να έρθουν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστούν στις εύλογες, όπως λέει, ανησυχίες τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόλησή τους το οριζόντιο μέτρο της αύξησης των ωρών διδασκαλίας.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως οφείλει να εξαντλήσει το περιθώριο που έχει για την κάλυψη των κενών των σχολείων χωρίς περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών και επαναλαμβάνει τις εναλλακτικές προτάσεις που είχε καταθέσει και αφορούν την άρση των αποσπάσεων, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες που υπάρχουν κενά, την επέκταση της δεύτερης και της τρίτης ανάθεσης διδασκαλία και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην κλίμακα του ωραρίου.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, το σύνολο των μέτρων αυτών μπορεί να αποτρέψει το οριζόντιο μέτρο της αύξησης του ωραρίου που είναι προβληματικό καθώς θα δημιουργήσει πλεονάζον προσωπικό που θα χρειαστεί να μετακινείται από σχολείο σε σχολείο της ίδιας ή και διαφορετικής περιφέρειας.

Προς κινητοποιήσεις και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Την κήρυξη κινητοποιήσεων θα προτείνει και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) στα πρωτοβάθμια σωματεία της.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βρίσκεται σε αναβρασμό, λόγω της εφαρμογής του νέου μισθολογίου, της απόπειρας περικοπής επιδομάτων και δώρων και της αύξησης ωραρίου, που «προκαλούν απολύσεις και δραματική συρρίκνωση των αποδοχών τους και ταυτόχρονα προσφέρουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ στους σχολάρχες». 

Το δ.σ. της ΟΙΕΛΕ συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη για να διαμορφώσει την εισήγηση που θα κατατεθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, οι οποίες θα συγκληθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ εξέφρασε πάντως αντίδραση για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η επιβολή της αύξησης του ωραρίου στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με οριζόντιο τρόπο αποτελεί τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τη συγκυβέρνηση.

«Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βάλουν πλάτη για ποιον, κύριε υπουργέ;

  • Ποιος κερδίζει 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την αύξηση του ωραρίου στην ιδιωτική εκπαίδευση;
  • Ποιος κέρδισε από τη μη καταβολή του Δώρου Πάσχα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες σε πολλά ιδιωτικά σχολεία; (πάντως όχι το κράτος που έχασε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές).
  • Ποιος κέρδισε 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς (όταν το κράτος έχασε άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά του ταμεία;)

Γι’ αυτούς να βάλουμε πλάτη, κ. υπουργέ; Γι’ αυτούς που κερδίζουν σχεδόν 45 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα νομοθετήματα της πολιτείας εις βάρος μας; Για να απολυθούν μέχρι και 1.000 συνάδελφοί μας;», αναρωτιούνται οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Όπως σημειώνει η ΟΙΕΛΕ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να αντιληφθεί κάποιος ποιοι είναι μονίμως κερδισμένοι και μονίμως χαμένοι στο χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια.

Χαμένη, τονίζει η Ομοσπονδία, είναι η κοινωνία, οι γονείς και οι μαθητές ενώ κερδισμένοι είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.

«Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες, εάν ακόμη ισχύει η από το Σύνταγμα κατοχυρωμένη ισονομία και ισοπολιτεία», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή