Αγωνία μετά το ναυάγιο

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης αν στις 15/5 οι ΕΛΜΕ ταχθούν υπέρ της απεργίας μέσα στις εξετάσεις
Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 08:27
UPD:14:13
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013.

A- A A+

Σε επιστράτευση των καθηγητών ενδέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που αποφασιστεί απεργία κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων. Σε δηλώσεις του μετά από τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την ΟΛΜΕ ο υπουργός Παδείας Κ. Αρβανιτόπουλος ήταν σαφής διαμηνύοντας ότι η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η αγωνία μετά το ναυάγιο στις χθεσινές συνομιλίες κορυφώνεται, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΟΛΜΕ αναμένεται να συμφωνηθεί η τελική απόφαση - πρόταση, οι οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών και στη συνέχεια από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών, στις 15 Μαΐου.

Η πλειοψηφία των παρατάξεων επιμένει μέχρι στιγμής στην πρόταση για κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 17 Μαΐου. Ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία ως προς τον τρόπο λήψης της σχετικής απόφασης από τους καθηγητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ επιμένουν να στηθούν κάλπες και να ψηφίσουν οι καθηγητές για τις κινητοποιήσεις, πρόταση με την οποία είχαν διαφωνήσει συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων, κατά τη συνεδρίασή τους πριν από λίγες ημέρες.

Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν διαφοροποιηθεί, προτείνοντας 48ωρη απεργία στις 14 και 15 Μαΐου.

Χθες, ο υπουργός κάλεσε τους εκπαιδευτικούς «να βάλουν κι αυτοί πλάτη» την ώρα που «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να βγούμε από την κρίση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων, θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια» και ότι «δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, τον μόχθο τους, και τα όνειρα τους».

Μήνυμα για το ενδεχόμενο επιστράτευσης έστειλε από την πλευρά του  ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

Αφού είπε ότι σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από το υπουργείο Παδείας, ξεκαθάρισε πως «οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση». «Σε τελική ανάλυση», πρόσθεσε, «αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, θα γυρίσουμε στα σχολεία με ψηλά στο κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτούν τους συναδέλφους στα μάτια».

Όσο για το αν κινδυνεύουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, αρκέστηκε να πει πως «είναι προφανές ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοικτά». 

Οι καθηγητές αντιδρούν κυρίως στην αύξηση του ωραρίου κατά δύο διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως. Σημείο τριβής είναι επίσης το καθεστώς των μεταθέσεων, το ζήτημα της αξιολόγησης και το ενδεχόμενο συγχώνευσης-κατάργησης σχολείων.

ΣΥΡΙΖΑ: Δίκαια τα αιτήματα των καθηγητών

Μιλώντας στο μεταξύ στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε δίκαιες τις διεκδικήσεις των καθηγητών, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιστράτευσης τόνισε ότι είναι ένα μέτρα που «πλήττει ευθέως τη δημοκρατία».

«Εμείς σεβόμαστε τις διαδικασίες του κινήματος. Αυτός ο αγώνας δεν είναι συντεχνιακός, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερίδα των ΜΜΕ και η κυβέρνηση. Είναι ένας αγώνας για την αναβάθμιση του σχολείου και βεβαίως, οφείλει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, ώστε να κερδίζει όχι μόνο τη συναίνεση εντός του κλάδου των καθηγητών, της μεγάλης πλειοψηφίας των καθηγητών, αλλά και τη συναίνεση της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Και με αυτή την έννοια, πρόσθεσε, «οι καθηγητές παρά τους εκβιασμούς που δέχονται, θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο και για τα παιδιά που δίνουν (σ.σ. εξετάσεις) και για την εκπαίδευση…».

Αναφερόμενος στα περί επιστράτευσης, επεσήμανε ότι «όταν γίνεται σε ανθρώπους, οι οποίοι ασκούν ένα λειτούργημα, όπως οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, είναι μεγάλο το πλήγμα στη δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό πρέπει να εξετάζεται «μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή