Πάνω από 400 οι νεκροί στο Μπαγκλαντές

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι
Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 08:18
UPD:09:34
REUTERS/ANDREW BIRAJ
A- A A+

Στους 413 αυξήθηκαν οι νεκροί από την κατάρρευση του οκταώροφου κτηρίου στο Μπαγκλαντές, καθώς οι διασώστες ανέσυραν σήμερα και άλλα πτώματα από τα ερείπια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι για όγδοη ημέρα μετά το δυστύχημα και πολλά πτώματα πιστεύεται ότι έχουν καταπλακωθεί από τα ερείπια.

Εκατοντάδες συγγενείς των εργατών πουαγνοούνται περιμένουν με αγωνία την εξέλιξη των ερευνών παραμένοντας στο σημείο της κατάρρευσης του κτηρίου που είχε κατασκευαστεί χωρίς να έχει τις σχετικές άδειες, στην τοποθεσία Σαβάρ, 25 χλμ. βορειοδυτικά της Ντάκας.

Τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, μια τράπεζα και καταστήματα κατέρρευσαν.

Συγγενείς έχουν δηλώσει τουλάχιστον 1.300 ονόματα αγνοουμένων στην αστυνομία, ωστόσο αξιωματούχοι είπαν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι μικρότερος καθώς πολλά ονόματα έχουν δηλωθεί δύο φορές.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Μπαγκλαντές: Θρήνος και οργή για τα θύματα της τραγωδίας

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια του οκταόροφου κτιρίου στο Μπαγκλαντές. Οι αρχές κάνουν λόγο για 390 νεκρούς και πάνω από 1000 τραυματίες, ενώ αρκετοί βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι. Έκτη μέρα από την κατάρρευση και τα σωστικά συνεργεία έχουν δώσει τη θέση τους στα βαριά μηχανήματα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από τους συγγενείς των αγνοουμένων, που περιμένουν με αγωνία κάποιο ίχνος ζωής από τους δικούς τους ανθρώπους. Είκοσι άτομα τραυματίστηκαν, τη Δευτέρα, σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εργατών, οι οποίοι ζητούσαν την θανατική καταδίκη των υπευθύνων της τραγωδίας. Παράλληλα, δύο από τις πολλές μεγάλες εταιρείες της Δύσης, που συνεργάζονταν με τις βιοτεχνίες ενδυμάτων του κτιρίου, ανακοίνωσαν ότι θα αποζημιώσουν τα θύματα.

Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας εξετάζει η Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες εργασίας στο Μπαγκλαντές και γνωστοποίησε ότι εξετάζει λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του συστήματος εμπορικών προτιμήσεων της Ε.Ε..

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μπαγκλαντές και τα ενδύματα που κατασκευάζονταν στις βιοτεχνίες που υπήρχαν στο κτήριο το οποίο κατέρρευσε, προμήθευαν εταιρείες ένδυσης στην Ευρώπη και τον Καναδά.

«Η Ε.Ε. εξετάζει άμεσα τη λήψη κατάλληλων μέτρων και μέσω του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεών της (GSP) που προσφέρει στο Μπανγκλαντές προνομιακή δασμολογική μεταχείριση στην ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του εμπορικού καθεστώτος EBA (τα πάντα εκτός από όπλα) με στόχο να ενθαρρύνει την υπεύθυνη διοίκηση των εφοδιαστικών αλυσίδων που λειτουργούν στις αναπτυσσόμενες χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και ο ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή