Την πρόθεσή του να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της κατάρρευσης του εργοστασίου στη Ντάκα του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο καναδικός όμιλος σούπερ μάρκετ Loblaw.
«Εμείς θα προσφέρουμε αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν προσληφθεί από τον προμηθευτή μας», ανέφερε ο καναδικός όμιλος, σημειώνοντας ότι θα δοθούν «λεπτομέρειες» της βοήθειας.
Η αλυσίδα σούπερμάρκετ βεβαίωσε ότι η ενίσχυση είναι «εντυπωσιακή και σημαντική», εξηγώντας «ότι τα θύματα και οι οικογένειές τους μπορούν να επωφεληθούν τώρα και στο μέλλον».
Ο όμιλος Loblaw έχει εκφράσει επίσης την πρόθεσή του να «προωθήσει την υλοποίηση αλλαγών ώστε να αποφευχθεί παρόμοιο τραγικό περιστατικό στο μέλλον», εκφράζοντας βαθιά συλλυπητήρια προς τα θύματα της τραγωδίας.
Ο όμιλος διαθέτει πάνω από 1.000 καταστήματα και περίπου 134.000 εργαζόμενους, και «σχετίζεται» με το δυστύχημα μέσω μιας θυγατρικής εταιρείας παραγωγής φθηνών ρούχων που είχε δόσει παραγγελίες στον τοπικό εργοδότη.
Μπαγκλαντές: Θρήνος και οργή για τα θύματα της τραγωδίας Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια του οκταόροφου κτιρίου στο Μπαγκλαντές. Οι αρχές κάνουν λόγο για 390 νεκρούς και πάνω από 1000 τραυματίες, ενώ αρκετοί βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι. Έκτη μέρα από την κατάρρευση και τα σωστικά συνεργεία έχουν δώσει τη θέση τους στα βαριά μηχανήματα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από τους συγγενείς των αγνοουμένων, που περιμένουν με αγωνία κάποιο ίχνος ζωής από τους δικούς τους ανθρώπους. Είκοσι άτομα τραυματίστηκαν, τη Δευτέρα, σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εργατών, οι οποίοι ζητούσαν την θανατική καταδίκη των υπευθύνων της τραγωδίας. Παράλληλα, δύο από τις πολλές μεγάλες εταιρείες της Δύσης, που συνεργάζονταν με τις βιοτεχνίες ενδυμάτων του κτιρίου, ανακοίνωσαν ότι θα αποζημιώσουν τα θύματα.
Από την κατάρρευση του κτηρίου στο οποίο στεγάζονταν πολλές βιοτεχνίες στα προάστια της Ντάκα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 381 άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες είναι οι σοβαρά τραυματίες, κυρίως γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων είναι αδύνατον να διαπιστωθεί πριν από την απομάκρυνση των ερειπίων. Σύμφωνα με την ομοσπονδία των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία, περίπου 3.000 άτομα απασχολούνταν στα πέντε εργοστάσια ενδυμάτων που είχαν εγκατασταθεί στο κτήριο.
Πρόκειται για το χειρότερο βιομηχανικό ατύχημα στην ιστορία του Μπαγκλαντές, μια εξαιρετικά φτωχή χώρα με πολύ χαμηλό κόστος εργασίας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο