Η σύγχρονη ελληνική τέχνη περνά και πάλι τα σύνορα της χώρας μας και ταξιδεύει στην Ελβετία, για ένα τετραήμερο καλλιτεχνικό πανόραμα με άρωμα Ελλάδας.
Βλέποντας την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία να προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του εξωτερικού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στηρίζει τη διοργάνωση του αφιερώματος «Γενεύη: Ματιές στη σύγχρονη ελληνική σκηνή», που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο St Gervais της Γενεύης, από σήμερα έως και τις 2 Μαΐου.
Με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την street - art να έχουν την τιμητική τους, το αφιέρωμα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους ελλήνων δημιουργών, την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Χαίρε Νύμφη» της Λένας Κιτσοπούλου και μία εκτενή έκθεση από ελληνικές δημιουργίες.
Οι ταινίες
Από την ταινία «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, θα προβληθούν οι ταινίες μεγάλου μήκους: «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, «Δημοκρατία, ο δρόμος του Σταυρού» του Μάρκου Γκαστίν και «Wasted youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιάν Βόγκελ και οι ταινίες μικρού μήκους: «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη, «Casus belli» του Γιώργου Ζώη, «Χαμομήλι» του Νεριντάν Ζιντζιρία, «45 βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη και «Μακαρισμοί» του Αριστοτέλη Μαραγκού. Η παράσταση
Γραμμένο το 1930 από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, το «Χαίρε Νύμφη» είναι η ιστορία της Ρόζας Στάγγα, η οποία - σε ηλικία 16 ετών - «κακοποιείται» από τον πρώτο άνδρα που ερωτεύεται.
Βγαίνοντας για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, η θεατρική παράσταση «Χαίρε Νύμφη» σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, που ανέβηκε πέρυσι στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, θα παρουσιάζεται και τις 4 ημέρες του αφιερώματος, ενώ την Τρίτη 30 Απριλίου, μετά το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Συντονιστές θα είναι η θεατρολόγος - επίκουρη Καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δηώ Καγγελάρη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Ορέστης Ανδρεαδάκης, οι οποίοι καθοδήγησαν τους υπεύθυνους του θεάτρου St Gervais για τη διεξαγωγή του αφιερώματος.
Γραμμένο το 1930 από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, το «Χαίρε Νύμφη» είναι η ιστορία της Ρόζας Στάγγα, η οποία - σε ηλικία 16 ετών - «κακοποιείται» από τον πρώτο άνδρα που ερωτεύεται. Ο ψυχικός και σωματικός βιασμός διαλύει μέσα της οριστικά την προσμονή για την απόλυτη ευτυχία και την οδηγεί σταδιακά στην αυτοκαταστροφή.
Ταυτότητα παράστασης: διασκευή - σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου, σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Νίκος Κυπουργός, φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος. Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Τσώτσης, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Γιάννης Καπελέρης, Λένα Κιτσοπούλου. Στον χορό και τη χορωδία συμμετέχουν οι: Κώστας Σιλβέστρος, Κώστας Ανδρικόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Ελένη Κατωμερή Street art.
Η έκθεση
Δίνοντας την αίσθηση των δρόμων της Αθήνας, τυπώματα μεγάλου μεγέθους από έργα street art των καλλιτεχνών Cacao Rocks, Sox, Zamie Omga, Stmts Stmts, Don Fortys, Nteko Rataratats, Dimitris Ntokos, Wild Drawing και b θα καλύπτουν όλους τους χώρους του θεάτρου St Gervais. Πρόγραμμα προβολών
Δευτέρα 29 Απριλίου
19.00: «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, 2009, 109΄.
Τρίτη 30 Απριλίου
20.30: ταινίες μικρού μήκους: «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη, 2011.
«Casus belli» του Γιώργου Ζώη, 2010.
«Χαμομήλι» του Νεριντάν Ζιντζιρία, 2012.
«45 βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, 2012.
«Μακαρισμοί» του Αριστοτέλη Μαραγκού, 2012.
Τετάρτη 1 Μαΐου
19.00: «Δημοκρατία, ο δρόμος του Σταυρού» του Μάρκου Γκαστίν, 2012, 85΄.
Πέμπτη 2 Μαΐου
20.30: «Wasted youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Βόγκελ, 2011, 122΄.
Πληροφορίες
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, τηλ: 210 6061413.