Μέσα σε κλίμα έντασης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης -λόγω των καίριων ρυθμίσεων που περιλαμβάνει και κυρίως για τις απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και του κατεπείγοντος της διαδικασίας- άρχισε σήμερα το πρωί στις 10 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η κατεπείγουσα συζήτηση του πολυνομοσχεδίου όπου περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση τμήματος της επόμενης δόσης του μνημονίου. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, που αναφέρει ρητά ότι δεν γίνονται αποδεκτά νομοσχέδια τα οποία φτάνουν στο Κοινοβούλιο την τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.
Το Προεδρείο της Βουλής αποδέχτηκε να προωθηθεί το πολυνομοσχέδιο και να συζητηθεί σε δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις, που θα έχουν αμφότερες δεκάωρη διάρκεια. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί οπωσδήποτε μέχρι το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, εν όψει του Euro Working Group της Δευτέρας 28 Απριλίου.
Προκειμένου να αποτραπεί μάλιστα κάθε ενδεχόμενο καταψήφισης των ρυθμίσεων που απαιτεί η τρόικα, η κυβέρνηση ενέταξε όλες τις διατάξεις σε ένα και μόνο άρθρο, ενώ ένα δεύτερο άρθρο ορίζει την έναρξη ισχύος του πολυνομοσχεδίου. Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφρασαν, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι υπό αυτά τα δεδομένα δεν θα υπάρξουν διαρροές από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης στην ψηφοφορία της Κυριακής.
Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη διαδικασία προώθησης του πολυνομοσχεδίου. Χαρακτήρισαν μάλιστα προσχηματική την κατεπείγουσα συζήτηση, υπενθυμίζοντας ότι οι περισσότερες διατάξεις έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα εδώ και εβδομάδες.
Τα κυριότερα σημεία
Πέραν των ρυθμίσεων των χρεών προς τις Εφορίες και τα Ταμεία, και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που θα αποφέρουν περί τα 3 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα στο Δημόσιο, μεταξύ των κυρίων ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι και η πρόβλεψη για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, που ήταν το βασικό προαπαιτούμενο για την έγκριση της δόσης των 8, δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την πρόβλεψη ότι στα ΝΠΙΔ που καταργούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) θα απολύονται. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για την απαραίτητη ρύθμιση επάνω στην οποία θα στηριχθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την απομάκρυνση συνολικά 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, 4.000 έως το τέλος του τρέχοντος έτους και 11.000 στο τέλος του 2014. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται, επίσης, τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που παραπέμπονται με το ερώτημα υποβιβασμού και της οριστικής παύσης, θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο ΣτΕ. Παράλληλα, συντομεύεται ο χρόνος λήψης της απόφασης των πειθαρχικών συμβουλίων σε δύο μήνες και σε τέσσερις μήνες, αν απαιτείται ανάκριση, ενώ οι πειθαρχικές αποφάσεις δεν θα ανακαλούνται.
Οσον αφορά στις ενστάσεις, θα πρέπει να ασκούνται μέσα σε 20 ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης στον υπάλληλο ή από την περιέλευσή της στα όργανα που δικαιούνται να ασκήσουν ένσταση και σε 40 ημέρες για εκείνους που διαμένουν στο εξωτερικό.
Το πρόβλημα της στελέχωσης των πειθαρχικών συμβουλίων, το οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, την οδήγησε στο να περάσει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτά και συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών.
Επίσης ορίζεται ότι κάθε πράξη με την οποία ασκείται πειθαρχική δίωξη κοινοποιείται υποχρεωτικά στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) το οποίο παρακολουθεί τις πειθαρχικές διαδικασίες.
Εθνικός Συντονιστής κατά της διαφθοράς
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση θέσης Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, αφού, όπως τονίστηκε, η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, για την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, καθώς και για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η εν λόγω ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιφέρει αύξηση τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων, λόγω της μείωσης των φαινομένων διαφθοράς στις συναλλαγές με το δημόσιο τομέα. Οπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση για την Ελλάδα, η διαφθορά συνιστά ένα σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου, αφενός υποβαθμίζεται η αξιοπιστία των δημοσίων υπηρεσιών και το επίπεδο εξυπηρέτησης που αυτές παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο, και αφετέρου επιβαρύνεται η εθνική οικονομία.
Ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα καταρτίζει σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, και θα εξειδικεύει τη στρατηγική αυτή με μέτρα και δράσεις κατά υπουργείο και φορέα. Επίσης θα επικαιροποιεί την εθνική στρατηγική και τις εξειδικεύσεις της οποτεδήποτε παρίσταται ανάγκη και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου, θα ελέγχει την τήρησή του και θα επεμβαίνει στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται αποκλίσεις.
Στις αρμοδιότητές του θα είναι ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών και των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. O Εθνικός Συντονιστής συστήνεται υπό τη μορφή ανεξάρτητης αρχής, αφού θα απολαμβάνει ανεξαρτησία στην άσκηση των καθηκόντων του.
Επιτροπή
Συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην οποία θα προεδρεύει ο Εθνικός Συντονιστής. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, ο προϊστάμενος της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του υπουργείου Οικονομικών, ο Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, ο προϊστάμενος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας.
Σκληρές δηλώσεις από κόμματα
Για «υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και δημοκρατική εκτροπή» κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, επειδή κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο σε ένα άρθρο και με διαδικασίες κατεπείγοντος.
«Οι απόπειρες να περάσουν αυτή τη στιγμή νέα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει “κρυφή ατζέντα”, την οποία έχει συμφωνήσει με την τρόικα και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με εκ νέου καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία», υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής.
Χαρακτηριστική του κλίματος αντιπαράθεσης που αναμένεται να επικρατήσει ήταν μάλιστα η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας τα εξής: «Το πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση εν μια νυκτί και σε ένα άρθρο, με αντισυνταγματικές διατάξεις και διαδικασίες-εξπρές, είναι άλλο ένα δείγμα υποβάθμισης του Κοινοβουλίου και δημοκρατικής εκτροπής, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής βλάπτει σοβαρά και τη δημοκρατία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε: «Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού επί μέρες παρίσταναν ότι μπορούσαν δήθεν να αναστήσουν την ελληνική οικονομία, τελικά ετοιμάζονται “μετά βαΐων και κλάδων” να ψηφίσουν το μνημόνιο 4 που ενταφιάζει την ανάπτυξη, επιβάλλει νέα χαράτσια, χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και καταστρέφει μαζικά τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι «το πολυνομοσχέδιο - λαιμητόμος κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και αποκαλύπτει τους στόχους της πολιτικής κυβέρνησης - Ε.Ε. - πλουτοκρατίας: Μονιμοποιεί το χαράτσι στα ακίνητα, εξοντώνει τα λαϊκά νοικοκυριά με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων και με προσαυξήσεις στις ληξιπρόθεσμες “οφειλές”. Σπρώχνει στην απόγνωσή τους αυτοαπασχολούμενους με μέτρα υπέρ των μονοπωλίων και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο».