Οργή στο Μπαγκλαντές για την πολύνεκρη κατάρρευση κτηρίου

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:48
UPD:13:42
EPA/ABIR ABDULLAH

Οικογένεια τρέχει να σωθεί καθώς η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα για να διαλύσει εξαγριωμένους πολίτες που διαδήλωναν στα περίχωρα της Ντάκα εξαιτίας της πτώσης του οκταώροφου κτηρίου που οδήγησε στο θάνατο 273 ανθρώπους.

A- A A+

Η αστυνομία στο Μπανγκλαντές χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών στα περίχωρα της Ντάκα, έπειτα από τον θάνατο τουλάχιστον 273 ανθρώπων από την κατάρρευση του κτηρίου που στέγαζε βιοτεχνίες ενδυμάτων.

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετέχουν στη διαδήλωση. Χρησιμοποιήσαμε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να τους απωθήσουμε», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας για την τεράστια διαδήλωση που οργανώθηκε δύο ημέρες μετά την τραγωδία στην Ντάκα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Μπαγκλαντές: Διαδηλώσεις οργής για την εκατόμβη νεκρών εργατών

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Οι νεκροί από την κατάρρευση του οκταόροφου κτιρίου πλησιάζουν τους 300 και η οργή των εργατών στα εργοστάσια ενδυμάτων ξεχειλίζει. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες χρησιμοποίησαν σφαίρες από καοτσούκ και χημικά για να καταστείλουν το πλήθος.

Το πλήθος των οργισμένων εργατών επετέθη εναντίον εργοστασίων, ανέτρεψε αυτοκίνητα, έκαψε λάστιχα, προσπάθησε να πυρπολήσει καταστήματα και ανάγκασε εργοστάσια να κλείσουν, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας του Γκαζιπούρ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

«Απαιτούν τη σύλληψη και την εκτέλεση των ιδιοκτητών των βιοτεχνιών και του κτηρίου που κατέρρευσε στο Σαβάρ», πρόσθεσε.

REUTERS
Στους 273 οι νεκροί στο Μπαγκλαντές

Στους 273 νεκρούς ανέρχεται μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός της κατάρρευσης κτηρίου στο Μπαγκλαντές την Τετάρτη. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες, τα σωστικά συνεργεία κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν 45 επιζήσαντες.

Το Ράνα Πλάζα, οκταώροφο κτίριο που στέγαζε πέντε βιοτεχνίες που παρήγαγαν φθηνά ενδύματα για επιχειρήσεις του ανεπτυγμένου κόσμου, κατέρρευσε την Τετάρτη αναζωπυρώνοντας την πολεμική για τις συνθήκες εργασίας στις βιοτεχνίες ρούχων του Μπανγκλαντές που προμηθεύουν τις δυτικές εταιρείες.

Είναι το μεγαλύτερο δυστύχημα στη βιομηχανική ιστορία της φτωχής χώρας της νότιας Ασίας, που έχει στηρίξει την οικονομία της στην κατασκευή έτοιμων ενδυμάτων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Μπαγκλαντές: Θρήνος οργή και ελπίδα στα ερείπια

Τουλάχιστον 273 είναι νεκροί και πάνω από 1000 οι τραυματίες, από την κατάρρευση του οκταόροφου κτιρίου στο Μπαγκαλντές. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά όσο περνούν οι ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, 3.122 άτομα εργάζονταν στο κτίριο την Τετάρτη, όταν σημειώθηκε η τραγωδία. Τρίτη ημέρα ερευνών στα ερείπια και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων. Συγγενείς των αγνοουμένων κρατούν τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων και περιμένουν με αγωνία κάποιο σημάδι ζωής. Οι αρχές κατάφεραν να απεγκλωβίσουν 41 άτομα που είχαν παγιδευτεί στο κτίριο. Εκατοντάδες όμως, είναι ακόμα οι αγνοούμενοι.

Χθες τη νύχτα, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανούς 62 ανθρώπους από τα ερείπια, σύμφωνα με την αστυνομία. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι 300 με 400 άτομα παραμένουν παγιδευμένα. «Κάποιοι είναι ακόμα ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια και ελπίζουμε να τους σώσουμε», δήλωσε ο υποδιευθυντής της πυροσβεστικής Μιζανούρ Ραχμάν.

Περίπου 2.300 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής ζωντανοί, σχεδόν οι μισοί τραυματίες. Σύμφωνα με αξιωματούχο, 3.122 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες εργάτριες, βρίσκονταν μέσα στο κτήριο την ώρα της κατάρρευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή