Συστάσεις Αντ. Σαμαρά για επίλυση διαφωνιών

Υπουργικό-εξπρές, απόντος του Αντ. Μανιτάκη
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 20:23
UPD:22:13
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

A- A A+

Συστάσεις για επιλύση των όποιων διαφωνιών απηύθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε για περίπου 40 λεπτά, μετά τις αποσύρσεις από το πολυνομοσχέδιο των επίμαχων διατάξεων για τις προσωρινές διαταγές και τις συντάξεις του ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τις αρρυθμίες που παρατηρούνται «ευτυχώς όχι σε πολλές περιπτώσεις όταν κατατίθενται τροπολογίες σε νομοσχέδια χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων».

Ο Πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς πως «όταν έχουν νομοθετική πρωτοβουλία, θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μεταξύ τους».

«Όταν κατά τη διαβούλευση παρουσιάζονται προβλήματα και αντιρρήσεις θα ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα πριν φθάσουν στη Βουλή» σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην «επιτυχή» διαπραγμάτευση με την τρόικα, μίλησε για θετικές εξελίξεις στην οικονομία και επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του ότι «δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, καθώς επίσης ότι δεν πρέπει για μικροδιαφωνίες να τα χαλάσουμε».

Όπως είπε «είμαστε κοντά στον στόχο μας» και πρόσθεσε ότι «τώρα ξαναγεννιέται η Ελλάδα, αύριο θα είναι ορατή σε όλους η προοπτική, ο ελληνικός λαός ήδη βλέπει κάτι να αλλάζει και σύντομα θα αρχίσει και πάλι να ελπίζει».

Επιμένοντας στο αισιόδοξο μήνυμα, συμπλήρωσε: «Πριν από μερικούς μήνες οι συνθήκες ήταν αληθινά ζοφερές, διαχειριστήκαμε καλά τα δύσκολα μέτρα, τώρα ήλθε η ώρα να διαχειριστούμε τις πρώτες ελαφρύνσεις, τις πρώτες μικρές ανακουφίσεις και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλά. Δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε λάθη».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, με σημαντικότερη την μετακίνηση των 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, «δηλαδή η διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το Δημόσιο».

Στο πλαίσιο αυτό, «15.000 θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του 2014, από τους οποίους 4.000 μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και από αυτούς 2.000 στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Για όσους απομακρύνονται, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα προσλαμβάνονται ισάριθμοι νέοι μέσω ΑΣΕΠ, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. «Δεν χωράνε ούτε παιχνίδια ούτε παρελκυστικές τακτικές. 

Έντονος διάλογος με την υφυπουργό Υγείας

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού ζήτησε και πήρε τον λόγο η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία αναφέρθηκε σε ελλείψεις στο υπουργείο.

Ο κ. Σαμαράς ρώτησε την κ. Σκοπούλη γιατί δεν τον ενημέρωσε, και η υφυπουργός απάντησε πως επιχείρησε να ενημερώσει τον υπουργό. 

«Τριψήφιο δεν έχετε;» επανήλθε ο Πρωθυπουργός, για να λάβει την απάντηση από την κ. Σκοπούλη πως απαιτεί συνεργασία με τους υπουργούς.

«Κι εγώ αντίστοιχα απαιτώ να με ενημερώνετε άμεσα για τα θέματα της αρμοδιότητάς σας» απάντησε ο κ. Σαμαράς.

Αποσύρθηκε η διάταξη για τις προσωρινές διαταγές

Στο υπουργικό συμβούλιο τέθηκε επί τάπητος το πολυνομοσχέδιο, που προγραμματίζεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Κυριακή.

Μεγάλη αναστάτωση εντός της κυβέρνησης και έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρυθμίσης Αντώνη Μανιτάκη που προέβλεπε την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων.

Η ρύθμιση τελικά αποσύρθηκε, ενώ από χθες το αργά το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να τη συνυπογράψει.

Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα είχε έρθει σε επαφή τόσο με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη όσο και με τον κ. Ρουπακιώτη.

Όπως έγινε γνωστό από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, η διάταξη θα επανακατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των μερών.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάκος γνωστοποίησε ότι θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως το «περιεχόμενό της θα είναι συμβατό με τις απόψεις των συναρμοδίων υπουργών και θα διασφαλίσει στο ακέραιο ότι δεν θα γίνεται παρελκυστική χρήση της διαδικασίας των προσωρινών διαταγών».

Μέχρι και αργά το μεσημέρι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι «επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου» και πως «υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».

Αποσύρθηκε και η διάταξη για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως αποσύρεται και η διάταξη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), μετά από έντονες αντιδράσεις των επαγγελματοβιοτεχνών.

Η διάταξη προέβλεπε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε έως και το 130% επί του συντάξιμου μισθού, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Εργασίας Ι. Βρούτση και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Φ.Σαχινίδη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης, αποτελούσε ισοδύναμο μέτρο του τέλους 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που δεν θα επιβληθεί τελικά, ενώ δεν θα οδηγούσε σε μειώσεις μεγαλύτερες του 10%.

Η ΓΣΕΒΕΕ όμως υποστήριζε πως η μείωση απειλούσε το σύνολο των συντάξεων του Οργανισμού και θα έφθανε έως το 35%.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς είχε απειλήσει με αποχώρηση της Ένωσης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ, ενώ ο αντιπρόεδρος Νίκος Σκορίνης, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η ΓΣΕΒΕΕ από τα μέλη της στάση πληρωμών προς τον Οργανισμό σε περίπτωση που το υπουργείο Εργασίας επέμενε στην επίμαχη διάταξη.

Νωρίτερα το μεσημέρι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητώντας συνάντηση μαζί τους, τόνιζε μεταξύ των άλλων ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία, «σφαγιάζονται οι συντάξεις κατά 35% ανεξαρτήτως του ύψους».

Πηγές της Ιπποκράτους σημείωναν πως μετά από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ αποφεύχθηκε η ρύθμιση που θα οδηγούσε σε μείωση συντάξεων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) κατά 35%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν κατά την εξέταση του πολυνομοσχεδίου αντιλήφθηκαν στην Ιπποκράτους την ρύθμιση αυτή, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Βρούτση για το ζήτημα της ανεργίας, να βάλει «βέτο» και να μπλοκάρει τη ρύθμιση.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι θα επρόκειτο για νέα μείωση συντάξεων και πως κάτι τέτοιο έχει απορριφθεί και από τις τρεις πλευρές της κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή