Γαλλία: Εγκρίθηκε τελεσίδικα ο νόμος για τον γάμο των ομοφυλόφιλων

Επικύρωση και στη δεύτερη ανάγνωση από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση
Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 18:27
UPD:19:08
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό (δεξιά) αγκαλιάζει την υπουργό Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση με την οποία εγκρίθηκε τελεσίδικα ο νόμος για τον γάμο των ομοφυλόφιλων.

A- A A+

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε και στη δεύτερη ανάγνωσή του το νόμο ο οποίος επιτρέπει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, καθώς και την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Πρόκειται για μία από τις βασικές δεσμεύσεις του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ το νομοθέτημα είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων, ακόμη και συγκρούσεων στους δρόμους των γαλλικών πόλεων.

Την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου, σημειώθηκε επίσης αύξηση του αριθμού των επιθέσεων ομοφοβικού χαρακτήρα.

Η Εθνοσυνέλευση,  όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με τους συμμάχους του διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, ενέκρινε το νομοσχέδιο με 331 ψήφους υπέρ έναντι 225 κατά, καθιστώντας τη Γαλλία την 14η χώρα παγκοσμίως η οποία προχωρεί σε αντίστοιχο μέτρο.

REUTERS
Γαλλία: Εγκρίθηκε ο νόμος για τον γάμο ομοφυλόφιλων

Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενθουσιασμός επικράτησε έξω από το κοινοβούλιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί  ακτιβιστές υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Μολονότι οι διαδηλώσεις κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ήταν ιδιαίτερα μαζικές, η πλειοψηφία των Γάλλων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φέρονταν να συμφωνούν με το μέτρο, σε ποσοστό 55%-60%.

Το μέτρο της υιοθεσίας, ωστόσο, από ζευγάρια δύο ατόμων του ιδίου φύλου, απολαμβάνει της στήριξης μόνον του 50% των πολιτών της Γαλλίας.

Η τελική έγκριση της σχετικής νομοθεσίας αναμένεται να πυροδοτήσει κινητοποιήσεις τόσο των οπαδών όσο και των αντιπάλων του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ήδη στο Παρίσι τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί, καθώς σε εκδηλώσεις αντιπάλων της νέας νομοθεσίας ακροδεξιά στοιχεία είχαν έλθει σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις σε μικρής έκτασης επεισόδια.

Η τυπική επικύρωση του νόμου, με την υπογραφή του από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα γίνει όταν θα έχει εκπέσει κάθε πιθανή ακύρωση της σχετικής νομοθεσίας από πλευράς του Συνταγματικού Συμβουλίου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Αντιδράσεις για την έγκριση του νομοσχεδίου

Παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη γαλλική Βουλή, ένας διαδηλωτής κατάφερε να φτάσει μέχρι την Ολομέλεια και να εκφράσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο.

Οι αντίπαλοι του νόμου ελπίζουν σε ενδεχόμενη ανακάλυψη κωλύματος συνταγματικότητας επί του νόμου από το Συνταγματικό Συμβούλιο, πράγμα πάντως το οποίο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.

Οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι η καμπάνια των αντιπάλων τους ενίσχυσε τις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων.

Τη Δευτέρα, άγνωστος ταχυδρόμησε σκόνη από μπαρούτι στον πρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, απαιτώντας να «σταματήσει την ψηφοφορία».

Τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχουν ήδη κατοχυρώσει στην νομοθεσία τους η Αργεντινή, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Νότια Αφρική, η Σουηδία, προ λίγων ημερών η Νέα Ζηλανδία, ενώ ήδη το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εγκρίνει σε πρώτη φάση σχετικό νομοσχέδιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή