Γαλλία: Ενέκρινε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλόφιλων η Εθνοσυνέλευση

Απομένει η έγκρισή του από τη Γερουσία
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 20:12
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Γενική όψη της Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι.

A- A A+

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στα ζευγάρια ατόμων του ιδίου φύλου να συνάπτουν γάμο, αλλά και να υιοθετούν παιδιά.

Μετά από ημέρες έντονων διαξιφισμών, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ και 229 κατά.

Απομένει πλέον η έγκριση του και από τη Γερουσία.

Το σχέδιο «Γάμος για Όλους» στηρίχθηκε από τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, καθώς και από την Αριστερά.

Συνάντησε ωστόσο σοβαρή αντίδραση από μεγάλο μέρος των βουλευτών της συντηρητικής γκωλικής παράταξης του UMP, ενώ προκάλεσε και σειρά διαδηλώσεων υπέρ αλλά και κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα με το δίκτυο BBC, η έγκριση του νομοσχεδίου ακουλουθήθηκε από επιφωνήματα χαράς και χειροκροτήματα από την πλευρά της κεντροαριστεράς μέσα στην Εθνοσυνέλευση.

Το σώμα είχε ήδη εγκρίνει βασική διάταξη του αστικού κώδικα της χώρας, σύμφωνα με τη νέα διατύπωση της οποίας ο γάμος αποτελεί συμβόλαιο μεταξύ δύο προσώπων και όχι αποκλειστικά μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Η Γερουσία, στην οποία επίσης οι Σοσιαλιστές και οι κεντροαριστεροί σύμμαχοί τους διαθέτουν πλειοψηφία, αναμένεται να εγκρίνει επίσης το μέτρο, το οποίο θα γίνει νόμος του γαλλικού κράτους τον ερχόμενο  Μάιο ή τον Ιούνιο.

Η Γαλλία θα καταστεί έτσι η 12η χώρα στην οποία ο γάμος των ομοφυλόφιλων θεωρείται νόμιμος.

Οι υποστηρικτές του μέτρου κάνουν λόγο για ένα ζωτικής σημασίας βήμα προς την πραγματική κοινωνική ισότητα και ισοτιμία.

Καθολικοί και Μουσουλμάνοι, ωστόσο, έχουν αντιδράσει έντονα, θεωρώντας το μέτρο επίθεση στην παραδοσιακή μορφή της οικογένειας.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ποσοστό το οποίο κυμαίνεται από 55% έως 60% των Γάλλων υποστηρίζει το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων στο γάμο, ωστόσο μόνον το 50% τάσσεται υπέρ της δυνατότητας των ζευγαριών ομοφυλόφιλων να υιοθετούν παιδιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή