Στην Άγκυρα ισραηλινή αντιπροσωπεία για αποζημιώσεις θυμάτων στο Μαβί Μαρμαρά

Πρώτη συνάντηση μετά την συγγνώμη Νετανιάχου στον Ερντογάν
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 15:14
UPD:15:41
REUTERS/MURAD SEZER

Το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara βρίσκεται στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης για συντήρηση. Τούρκοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομιλούν κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην Άγκυρα, για να διαπραγματευτούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιτρέψει την καταβολή αποζημίωσης για τους εννέα τούρκους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην έφοδο ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοάριο, η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

A- A A+

Ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε σήμερα στην Τουρκία για πρώτη φορά από το 2010 για να συζητήσει για τις αποζημιώσεις οι οποίες θα δοθούν στις οικογένειες των τουρκικής εθνικότητας θυμάτων της εφόδου του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Mavi Marmara το Μάιο του 2010, ανοιχτά της Γάζας.

Οι συζητήσεις διεξάγονται στο πλαίσιο μιας πρώτης φάσης αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία άρχισε με τη μεσολάβηση του Μπαράκ Ομπάμα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή.

Τούρκοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομιλούν κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην Άγκυρα. Των αντιπροσωπειών ηγούνται αντίστοιχα ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας Γιάκοβ Αμιντρόρ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Τουρκία- Ισραήλ: Στο επίκεντρο η αποζημίωση των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά

Στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα μετέβη το πρωί η ισραηλινή αντιπροσωπεία. Στόχος η εξεύρεση λύσης για την αποζημίωση προς τις οικογένειες των εννέα θυμάτων της επέμβασης στο πλοιάριο Μαβί Μαρμαρά. Από τουρκικής πλευράς επικεφαλής είναι ο υφυπουργός εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου ενώ την ισραηλινή κυβέρνηση εκπροσωπεί ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Γιαακόβ Αμιντρόρ κι ο ειδικός απεσταλμένος Γιόζεφ Τσιετσανόβερ.

Οι δύο χώρες αναμένεται να διαπραγματευτούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιτρέψει την καταβολή αποζημίωσης για τους εννέα τούρκους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην έφοδο ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοάριο, τη ναυαρχίδα της διεθνούς νηοπομπής η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Άγκυρα είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ και είχε παγώσει τη στρατιωτική συνεργασία μετά από έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το περιστατικό, το Σεπτέμβριο του 2011, η οποία απάλλασσε σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ για την επιδρομή στο πλοιάριο.

Έπειτα από το πιεστικό αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ  Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε πριν από ακριβώς ένα μήνα συγγνώμη για το θάνατο των εννέα Τούρκων, την οποία η Άγκυρα ζητούσε επιτακτικά.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε τη συγνώμη «εξ ονόματος του τουρκικού λαού».

Εύθραυστη ισορροπία

Η κίνηση αυτή έθεσε τέρμα σε τρία χρόνια έντονα διαταραγμένων σχέσεων μεταξύ των πάλαι ποτέ στενών συμμάχων.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συγκροτήσουν ένα ταμείο ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των οικογενειών των θυμάτων, διευκρίνισε τουρκική πηγή, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση.

Ωστόσο προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν καθώς οι οικογένειες των θυμάτων, ζητούν επίσης την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

«Οι οικογένειες αυτές έχουν θέσει προτεραιότητα την άρση του εμπάργκο και του αποκλεισμού της Γάζας», δήλωσε ο δικηγόρος Ραμαζάν Αριτούρκ που εκπροσωπεί τις οικογένειες των περισσότερων θυμάτων. «Θέλουν οι ίδιες να το διαπιστώσουν, επί τόπου, μεταβαίνοντας στη Γάζα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, από την πλευρά του, ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν να καθυστερήσει κατά το δυνατόν το ταξίδι το οποίο ετοιμάζει στη Λωρίδα της Γάζας για τα τέλη Μαΐου, καθώς, όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια αναθέρμανσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή