Ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε στην Τουρκία για να συζητήσει για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των τουρκικής εθνικότητας θυμάτων από την έφοδο του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Mavi Marmara το Μάιο του 2010.
Ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε σήμερα στην Τουρκία για πρώτη φορά από το 2010 για να συζητήσει για τις αποζημιώσεις οι οποίες θα δοθούν στις οικογένειες των τουρκικής εθνικότητας θυμάτων της εφόδου του ισραηλινού στρατού στο πλοίο Mavi Marmara το Μάιο του 2010, ανοιχτά της Γάζας.
Οι συζητήσεις διεξάγονται στο πλαίσιο μιας πρώτης φάσης αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία άρχισε με τη μεσολάβηση του Μπαράκ Ομπάμα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή.
Τούρκοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομιλούν κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην Άγκυρα. Των αντιπροσωπειών ηγούνται αντίστοιχα ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας Γιάκοβ Αμιντρόρ.
Οι δύο χώρες αναμένεται να διαπραγματευτούν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιτρέψει την καταβολή αποζημίωσης για τους εννέα τούρκους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην έφοδο ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοάριο, τη ναυαρχίδα της διεθνούς νηοπομπής η οποία μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Άγκυρα είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ και είχε παγώσει τη στρατιωτική συνεργασία μετά από έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το περιστατικό, το Σεπτέμβριο του 2011, η οποία απάλλασσε σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ για την επιδρομή στο πλοιάριο.
Έπειτα από το πιεστικό αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε πριν από ακριβώς ένα μήνα συγγνώμη για το θάνατο των εννέα Τούρκων, την οποία η Άγκυρα ζητούσε επιτακτικά.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποδέχτηκε τη συγνώμη «εξ ονόματος του τουρκικού λαού».
Εύθραυστη ισορροπία
Η κίνηση αυτή έθεσε τέρμα σε τρία χρόνια έντονα διαταραγμένων σχέσεων μεταξύ των πάλαι ποτέ στενών συμμάχων.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να συγκροτήσουν ένα ταμείο ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των οικογενειών των θυμάτων, διευκρίνισε τουρκική πηγή, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση.
Ωστόσο προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν καθώς οι οικογένειες των θυμάτων, ζητούν επίσης την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
«Οι οικογένειες αυτές έχουν θέσει προτεραιότητα την άρση του εμπάργκο και του αποκλεισμού της Γάζας», δήλωσε ο δικηγόρος Ραμαζάν Αριτούρκ που εκπροσωπεί τις οικογένειες των περισσότερων θυμάτων. «Θέλουν οι ίδιες να το διαπιστώσουν, επί τόπου, μεταβαίνοντας στη Γάζα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, από την πλευρά του, ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν να καθυστερήσει κατά το δυνατόν το ταξίδι το οποίο ετοιμάζει στη Λωρίδα της Γάζας για τα τέλη Μαΐου, καθώς, όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια αναθέρμανσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο