Τουρκία - Ισραήλ: Δρομολογούνται οι αποζημιώσεις για τα θύματα στο Μαβί Μαρμαρά

Ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 20:47
UPD:20:49
EPA/TOLGA BOZOGLU

Στη φωτογραφία τούρκοι διαδηλωτές συνοδεύουν με σκάφη το πλοίο Μαβί Μαρμαρά κατά τη διάρκεια της τελετής επιστροφής του στην Κωνσταντινούπολη το Δεκέμβριο του 2010, μετά την επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στον στολίσκο που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

A- A A+

Στην Τουρκία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα ισραηλινή αντιπροσωπεία προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την καταβολή αποζημιώσεων στους οικείους των εννέα Τούρκων οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά την επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στον στολίσκο που προσπαθούσε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία για να επεξεργασθεί το θέμα των αποζημιώσεων, δήλωσε μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Ο κ. Αρίντς είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι οι δύο πλευρές έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Άγκυρας δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσόν των διεκδικούμενων αποζημιώσεων, εξηγώντας ότι το ζήτημα αυτό απομένει να ρυθμιστεί με τους δικηγόρους των θυμάτων.

Η αντίστοιχη τουρκική αποστολή εκτιμάται ότι θα έχει επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Έως και πρόσφατα, το Ισραήλ ηρνείτο πεισματικά όχι μόνον να καταβάλει αποζημιώσεις, αλλά και να ζητήσει συγγνώμη για τα γεγονότα επί του σκάφους Μαβί Μαρμαρά, στο οποίο πραγματοποιήθηκε ρεσάλτο από καταδρομείς του.

REUTERS

Στις 22 Μαρτίου, ωστόσο, σε μία εντυπωσιακή κίνηση πριν από την αναχώρηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από το Ισραήλ, ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη συγγνώμη του ιδίου και της κυβέρνησής του για τους θανάτους των εννέα τούρκων πολιτών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή