Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας εισηγείται η Κομισιόν

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 12:49
UPD:13:05
REUTERS/MARKO DJURICA

Η κυβέρνηση της Σερβίας ενέκρινε τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε. για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, μία δυνητικά ιστορική συμφωνία που μπορεί να θέσει τέλος σε χρόνια έντασης.

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε σήμερα την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σερβία για την ένταξή της στην Ε.Ε., μετά την επίτευξη συμφωνίας την Παρασκευή για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Σερβία εκπλήρωσε τη βασική προτεραιότητα να κάνει βήματα προς μια εμφανή και βιώσιμη βελτίωση των σχέσεών της με το Κόσοβο», αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επομένως προτείνει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην (Ευρωπαϊκή) Ένωση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, στο οποίο παρέπεμψε μέσω Twitter ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, και το Κόσοβο πέτυχε τις «βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες» οι οποίες του είχαν τεθεί και άρα η Επιτροπή καλεί «να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης».

Συνεδρίαση ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. συζητά σήμερα στο Λουξεμβούργο για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ε.Ε.

Στους όρους συμπεριλαμβάνεται «ορατή και διαρκής πρόοδος» στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας και συνέχιση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, οι υπουργοί έκαναν λόγο για «ιστορική» συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμανς συνεχάρη το Βελιγράδι, την Πρίστινα και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, για την επιτευχθείσα συμφωνία.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία, που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, υπογράμμισε ότι είναι «πολύ θετική για τις αποφάσεις σε σχέση με την περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας και του Κοσόβου προς την κατεύθυνση της Ε.Ε.».

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία, που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί, αποτελεί σημαντικό βήμα εμπρός.

«Στη Σερβία και στο Κόσοβο είναι αναγκαίο μετά από δικτατορία και πολέμους να δοθεί προοπτική κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην Ε.Ε.» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν

«Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από το ευρώ. Η Ε.Ε. είναι ειρηνευτικό σχέδιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς εκτίμησε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο διάλογο είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τη Σερβία και το Κόσοβο, αλλά για τη σταθεροποίηση και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής.

Ενέκρινε η σερβική κυβέρνηση τη συμφωνία

Σε παράλληλες εξελίξεις, κυβέρνηση της Σερβίας ενέκρινε σήμερα ομόφωνα τη συμφωνία που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει οργή ανάμεσα στους σέρβους εθνικιστές, που σχεδιάζουν μεγάλες διαδηλώσεις στο Βελιγράδι και το Κόσοβο σήμερα.

Η Σερβία επιμένει στη μη αναγνώριση της αποσχισθείσας επαρχίας της και σέρβοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η συμφωνία δεν σημαίνει ότι το Βελιγράδι αναγνωρίζει ντε φάκτο την κρατική υπόσταση του Κοσόβου.

Τη συμφωνία ενέκρινε χθες το κοινοβούλιο του Κοσόβου, ενώ το σερβικό αναμένεται να κάνει το ίδιο εντός της εβδομάδας.

Η συμφωνία επιτρέπει στους Σέρβους να έχουν ευρεία αυτονομία στο βόρειο Κόσοβο, όπου αποτελούν την πλειονότητα, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της εξουσίας της Πρίστινα. Παράλληλα, προβλέπει ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της άλλης.

Η Ε.Ε. είχε καταστήσει σαφές στα δύο μέρη ότι η συμφωνία για εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων αποτελούσε προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή