Συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου για τις διμερείς σχέσεις

Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή προοπτική Βελιγραδίου και Πρίστινα
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 17:40
UPD:19:07
REUTERS/HAZIR REKA

Η επίτευξη συμβιβασμού για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου θεωρείτο προαπαιτούμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας. Στη φωτογραφία το  νότιο τμήμα της διαιρεμένης πόλης Μιτρόβιτσα.

A- A A+

Σε συμφωνία κατέληξαν η Σερβία και η αποσχισθείσα επαρχία της, Κόσοβο, για τις μεταξύ τους σχέσεις, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επίτευξη συμβιβασμού εθεωρείτο προαπαιτούμενο για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικών με την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

«Και ο λευκός καπνός βγήκε! Habemus pactum! (Έχουμε συμφωνία!)», σημείωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η υπουργός Ενσωμάτωσης στην ΕΕ του Κοσόβου, Βλόρα Τσιτάκου.

Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το εάν επετεύχθη συμφωνία, η κ. Τσιτάκου απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία στο πρακτορείο.

Στο κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με το Reuters, περιλαμβάνεται η δέσμευση των δύο μερών να μην εμποδίσουν το ένα την ενταξιακή πορεία του άλλου στην ΕΕ.

ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΈΝΩΣΗΣ
Δήλωση Άστον για τη συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, η οποία είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, χαιρέτησε τη συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου για τις διμερείς σχέσεις.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, η οποία είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, χαιρέτησε από την πλευρά της τη συμφωνία.

«Οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν. Η συμφωνία έχει μονογραφεί από τους αρχηγούς των δύο κυβερνήσεων. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την Ευρώπη», τόνισε η κ. Άστον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών και των δύο λαών», πρόσθεσε στα πλαίσια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

«Οι προτάσεις της Σερβίας έγιναν δεκτές», δήλωσε ο σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταστήσει σαφές στα δύο μέρη ότι η συμφωνία για ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων αποτελούσε προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Το ζήτημα θα τεθεί στη σύνοδο των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή