Σερβία: Όρους για ψήφιση της συμφωνίας με την Πρίστινα βάζει το Δημοκρατικό Κόμμα

Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 10:05
UPD:18:15
EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και δήμαρχος Βελιγραδίου Ντράγκαν Τζίλας κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να βγει και να πει ανοιχτά στο λαό ότι από τη στιγμή της τελικής υπογραφής της συμφωνίας, η χώρα δεν θα απολαμβάνει κάποιας μορφής κρατικής υπόστασης στο Κόσοβο.

A- A A+

Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) θα στηρίξει τη συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας και θα ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής της στο Κοινοβούλιο, με την προϋπόθεση ότι η σερβική κυβέρνηση θα πει ανοιχτά στους πολίτες πως πρόκειται για μία de facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Ντράγκαν Τζίλας.

«Αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβαθμίσει το επίπεδο στις τεχνικές (έως τότε) συνομιλίες και οχτώ μήνες αργότερα έχουμε μία συμφωνία, το κείμενο της οποίας δεν ικανοποιεί κανέναν στη Σερβία, ενώ τυχόν απόρριψή του ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών - ιδιαίτερα στο Κόσοβο - και να ωθήσει τη Σερβία σε απομόνωση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζίλας.

Ο πρόεδρος του DS είπε πως το κόμμα του έλαβε αυτή την απόφαση προς όφελος των πολιτών και της ασφάλειάς τους, κυρίως στο Κόσοβο, αλλά και για να διασφαλιστεί η πρόοδος της χώρας στην πορεία προς την Ε.Ε..

Ο κ. Τζίλας κάλεσε την κυβέρνηση να βγει και να πει ανοιχτά στο λαό ότι από τη στιγμή της τελικής υπογραφής της συμφωνίας, η Σερβία δεν θα απολαμβάνει κάποιας μορφής κρατικής υπόστασης στο Κόσοβο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να πει ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσόβου, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση «θα πρέπει να πει δυνατά και ξεκάθαρα ότι η αποδοχή της απρόσκοπτης συμμετοχής (του Κοσόβου) στην ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία σημαίνει έμμεση αποδοχή της συμμετοχής του Κοσόβου ως πλήρες μέλος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο πρόεδρος του DS.

Ανέφερε τέλος ότι στη συμφωνία δεν περιέχεται καμμία αναφορά στην επιστροφή των περίπου 200.000 Σέρβων που έχουν εκδιωχθεί από το Κόσοβο, ούτε αναφέρει το παραμικρό για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, την κληρονομιά της Σερβίας και των πολιτών της στην περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή