Μελωδικό ταξίδι σε έναν παραμυθένιο ζωολογικό κήπο

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013 10:06
A- A A+

Με ήρωες ζώα και ανθρώπους, ο μαγευτικός κόσμος της μουσικής και των παραμυθιών καλεί τα παιδιά κάθε ηλικίας σε μία διασκεδαστική και ταξιδιάρικη μύηση, με δύο αγαπημένα και διαχρονικά έργα.

Στο πλαίσιο της σειράς εκπαιδευτικού χαρακτήρα «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο», που απευθύνεται, κυρίως, σε νέους ακροατές και περιλαμβάνει συναυλίες με δημοφιλή έργα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, παρουσιάζουν τη διπλή παράσταση «Ένας μουσικός ζωολογικός κήπος», την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 11.30 το πρωί, αλλά και στις 3 μετά το μεσημέρι, λόγω της εξάντλησης των εισιτηρίων.

Ο «Μουσικός ζωολογικός κήπος» αποτελείται από τα δημοφιλή μουσικά παραμύθια «Το Καρναβάλι των Ζώων» του Καμίγ Σεν Σανς και «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, που έρχονται από διαφορετικές εποχές και συνθέτες, παρουσιάζονται συχνά σε όλες τις μουσικές σκηνές του κόσμου και έχουν γίνει τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Στο Μέγαρο, παρουσιάζονται με φρέσκια διάθεση από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Αλέξανδρο Διαμαντή και σολίστ τους πιανίστες Καλλιόπη Εμμανουήλ και Δημήτρη Σταματελάτο, ενώ ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή στο παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος».

«Το καρναβάλι των ζώων»

Ο Καμίγ Σεν Σανς έγραψε αυτήν τη χιουμοριστική μουσική σουίτα το 1886, όταν του ζητήθηκε από τους μαθητές του να συνθέσει κάτι ανάλαφρο και διασκεδαστικό. Έτσι, δημιούργησε μία χαρμόσυνη κιβωτό με κάθε κάτοικο του δάσους και της ζούγκλας, έναν μουσικό χάρτη της πανίδας της Γης.

Όμως, δεν θέλησε να το παρουσιάσει σε δημόσια συναυλία όσο ζούσε, με τον φόβο ότι αυτή η σύνθεση που έγινε «για πλάκα» θα του χαλούσε την εικόνα του σοβαρού συνθέτη. Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια εκτέλεση του έργου, το  1922, με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα κομμάτια του γάλλου ρομαντικού συνθέτη.

«Ο Πέτρος και ο λύκος»

Ο ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή στο παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος».

Σε κείμενο και μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ, το συμφωνικό αυτό παραμύθι για αφηγητή και ορχήστρα γράφτηκε το 1936, όταν ο συνθέτης επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση, μετά από την εξορία του στο Παρίσι. Με το ηθικό δίδαγμα ότι δεν μπορείς να γίνεις ήρωας, αν δεν διακινδυνεύσεις, το έργο έχει παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί αμέτρητες φορές, με τη συμμετοχή μεγάλων ορχηστρών και διάσημων αφηγητών.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»,     Βασιλίσσης  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 14 ευρώ, φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25 ετών, ένας συνοδός παιδιών έως 15 ετών: 8 ευρώ.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς