Παιδικές εξερευνήσεις στα μυστήρια του φωταερίου

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 18:15
UPD:18:17

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου, με τίτλο «Το μυστήριο του Φωταερίου», που θα πραγματοποιείται από το Σάββατο 20 Απριλίου και  κάθε Σάββατο μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναθέτει στα παιδιά μία ειδική αποστολή.

A- A A+

Φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της νεότερης και σύγχρονης αθηναϊκής ιστορίας, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου καλεί τους μικρούς του φίλους να το εξερευνήσουν, μέσα από μία διασκεδαστική και δημιουργική περιπέτεια.

Απευθυνόμενο αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου, με τίτλο «Το μυστήριο του Φωταερίου», που θα πραγματοποιείται από το Σάββατο 20 Απριλίου και  κάθε Σάββατο μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναθέτει στα παιδιά μία ειδική αποστολή.

Το τεχνολογικό θαύμα μιας άλλης εποχής, που ζωντανεύει στο καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών του εγκαταστάσεων και - σχεδόν ακέραιο - ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού, θα είναι το πεδίο δράσης αυτής της εξερεύνησης.

Μέσα από ειδικές αποστολές μυστικών πρακτόρων, βιωματικά παιχνίδια ρόλων, παρατηρητικότητας, συνεργασίας και δημιουργικότητας, γρίφους και την ένωση των κομματιών μίας κατασκευής – παζλ, οι μικροί επισκέπτες θα ταξιδέψουν με παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό τρόπο στον χρόνο. Έτσι, θα ανακαλύψουν τα μυστήρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου, που έκλεισε πριν από 30 χρόνια και θα μάθουν τα πάντα για τον τρόπο λειτουργίας του, τα επαγγέλματα που υπήρχαν εκεί, τα υλικά που προέκυπταν από την παραγωγική του διαδικασία, αλλά και να γνωρίσουν την τεχνολογία και τις μορφές ενέργειας του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Ένα από τα λίγα στην Ευρώπη

Το εργοστάσιο φωταερίου ιδρύθηκε το 1857, για να φωτίσει τους δρόμους της Αθήνας με φωταέριο και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της. Την εποχή αυτή, τα επιτεύγματα της  βιομηχανικής επανάστασης είχαν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος και η χρήση του φωταερίου επεκτάθηκε, καθώς η νέα για την εποχή μορφή ενέργειας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα νοικοκυριά και στις βιομηχανίες για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών τους αναγκών. Το 1938, το εργοστάσιο έγινε δημοτική επιχείρηση και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για 130 σχεδόν χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά.

Πληροφορίες

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 - Γκάζι, τηλ.: 210 3475518, 210 3453548. Πρόσβαση: μετρό: σταθμός «Κεραμεικός», τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια) - στάση «Παλαιά Αγορά», λεωφορεία: 035, 049, 811, 838, 914, Β18, Γ18, 731, 031 -  στάση «Παλαιά Αγορά».

 

Προτεινόμενα για εσάς