Βοστόνη: Σε εξέλιξη τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για τον δεύτερο ύποπτο

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 16:02
UPD:20/04/2013 01:14
REUTERS

Οι αμερικανικές αρχές ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι για τον εντοπισμό ενός από τους δύο υπόπτους για τη διπλή επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, ενώ ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να μην βγουν από τα σπίτια τους.

A- A A+

«Τεράστιο ανθρωποκυνηγητό» βρίσκεται σε εξέλιξη από σπίτι σε σπίτι, σύμφωνα με τις αρχές της Μασαχουσέτης, για τον εντοπισμό ενός από τους δύο υπόπτους για τη διπλή επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, ενώ ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντεβάλ Πάτρικ, δήλωσε ότι η αστυνομία ζητεί από όλους τους κατοίκους της Βοστόνης και των γύρω περιοχών να μείνουν στα σπίτια τους, να κλειδώσουν τις πόρτες και να μην ανοίγουν σε κανέναν εκτός αν είναι σίγουροι ότι πρόκειται για ένστολο αστυνομικό. Ο ύποπτος έχει περιγραφεί ως οπλισμένος και εξαιρετικά επικίνδυνος.

Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε ο κ. Πάτρικ και σε νέα σύντομη ενημέρωση του Τύπου, λίγο μετά τις 19.30 (ώρα Ελλάδος), ευχαριστώντας τους πολίτες για τη συμμόρφωσή τους στις οδηγίες των πολιτικών και αστυνομικών αρχών.

O εκπρόσωπος των αστυνομικών δυνάμεων της πολιτείας της Μασαχουσέτης, Τίμοθι Άλμπεν, σημείωσε, κατά την διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, ότι ήδη οι αρχές έχουν καλύψει το 60-70% του χώρου τον οποίο ερευνούν.

Ο Έντουαρντ Ντεβό, επικεφαλής της αστυνομίας του Νιούταουν, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι οι αρχές χρειάζονται ακόμη χρόνο και ο έλεγχος της περιοχής θα επιτευχθεί πιθανότατα εντός του σαββατοκύριακου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων στο Ουότερταουν και όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς της Βοστόνης όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση. Περιορισμοί έχουν τεθεί και στην εναέρια κυκλοφορία, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τις επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές.

REUTERS/BRIAN SNYDER

Μία γυναίκα κοιτάζει τρομαγμένη από το παράθυρο του σπιτιού της την αστυνομία που έχει εξαπολύσει «ανθρωποκυνηγητό» από σπίτι σε σπίτι, για τον εντοπισμό ενός από τους δύο υπόπτους για τη διπλή επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, ενώ έχει ζητηθεί από τους κατοίκους της περιοχής να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Νωρίτερα σήμερα, ο ένας από τους δύο υπόπτους για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης υπέκυψε στα τραύματά του μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στο προάστιο Ουότερταουν της πόλης, αλλά ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει.

Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τους κορυφαίους συμβούλους του και αρμόδιους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ και το Δήμαρχο της Βοστόνης, Τόμας Μενίνο, να προσφέρουν συνεχή ομοσπονδιακή στήριξη στις έρευνες σχετικά με τη βομβιστική επίθεση, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του κατά την αναζήτηση των υπόπτων ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Εξάλλου, αυτοκίνητο το οποίο αναζητούσε η αστυνομία της πολιτείας του Κονέτικατ και που πιστεύεται ότι ανήκει σε έναν πιθανό ύποπτο σε σχέση την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, εντοπίστηκε στην περιοχή της πληγείσας πόλης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το αυτοκίνητο περιγράφηκε ως ένα γκρι Honda CRV, το οποίο είναι καταχωρημένο στην Μασαχουσέτη.

Η αστυνομία του Κονέκτικατ αναζητεί επίσης ένα δεύτερο αυτοκίνητο με άδεια Μασαχουσέτης, ένα πράσινο Honda Civic του 1999, καλώντας το κοινό να επικοινωνήσει με την αστυνομία της Μασαχουσέτης για οποιαδήποτε πληροφορία.

Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε λίγο πριν τις 22.00 (ώρα Ελλάδος) φωτογραφία του προέδρου Ομπάμα σε συνάντηση του με την ομάδα Εθνικής Ασφάλειας, η οποία τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις έρευνες στη Βοστόνη.

Τσετσένοι τρομοκράτες;

Η αστυνομία της Βοστόνης επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος που παραμένει ασύλληπτος είναι ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάγεφ. Σύμφωνα με αμερικανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δύο ύποπτοι ήταν αδέλφια. Νεκρός είναι ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάγεφ. Τα αδέρφια φέρονται να βρίσκονταν για χρόνια στις ΗΠΑ, ενώ είχαν καταγωγή από ρωσική περιοχή κοντά στην Τσετσενία. Αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι κλίνουν προς τη θεωρία ότι οι δράστες είχαν σχέση με τον ακραίο ισλαμισμό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, νεκρός είναι ο γνωστός ως ύποπτος νούμερο ένα από το οπτικό υλικό που είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, ενώ ασύλληπτος παραμένει ο ύποπτος νούμερο δύο «με το λευκό καπέλο». Πρόσθεσε ότι οι δύο ύποπτοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά στη διάρκεια καταδίωξής τους από την αστυνομία.

Να παραδοθεί καλεί τον ύποπτο η οικογένειά του

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Βοστόνη: Έκκληση στον 19χρονο να παραδοθεί απηύθυνε ο θείος του

Τον αποτροπιασμό του για όσα φέρονται να έκαναν τα ανίψια του εξέφρασε ο Ρουσλάν Τσάρνι, θείος των Ντζοκχάρ και Ταμερλάν Τσαρντάεφ, μιλώντας στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Τσάρνι έκανε έκκληση στον 19χρονο που ακόμα καταζητείται να παραδοθεί, εάν είναι ακόμα ζωντανός, και να ζητήσει συγχώρεση.

Σε παράδοση στις αρχές κάλεσε τον ανιψιό του ο θείος των δύο υπόπτων για τις επιθέσεις.

«Παραδόσου! Ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και τους τραυματίες», είπε ο Ρουσλάν Τσάρνι απευθυνόμενος στον ανιψιό του, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, σε δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια.

«Ντρόπιασε την οικογένεια Τσάρνι, ολόκληρη την εθνότητα των Τσετσένων», πρόσθεσε ο Τσάρνι μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες έξω από το σπίτι του, στο Μοντγκόμερι Βίλατζ του Μέριλαντ.

«Είμαι έτοιμος να γονατίσω μπροστά στις οικογένειες των νεκρών και τους τραυματίες και να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς μου», κατέληξε.

Καντίροφ: Καμία ευθύνη της Τσετσενίας

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, ομόσπονδης δημοκρατίας εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ραμζάν Καντίροφ, σε μήνυμά του στο δίκτυο Instagram,σημειώνει ότι κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί σύνδεση μεταξύ της Τσετσενίας και των Τσαρνάεφ, ακόμη και σε περίπτωση που οι τελευταίοι είναι ένοχοι, θα αποδειχθεί «μάταια».

«Μεγάλωσαν στις ΗΠΑ, διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και τις πεποιθήσεις τους στην Αμερική. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η πηγή του κακού», σημειώνει ο κ. Καντίροφ.

Από την πλευρά του, σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο το «βάρβαρο αυτό έγκλημα» και δηλώνει την ετοιμότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εάν παραστεί ανάγκη, να βοηθήσει στην έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Νεκρός αστυνομικός στο ΜΙΤ

Νωρίτερα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά ενόπλου σε κτήριο του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που βρίσκεται μεταξύ Βοστόνης και Ουότερταουν.

Στη συνέχεια, η αστυνομία έλαβε πληροφορίες για μία κλοπή αυτοκινήτου, κατά την οποία οι δύο δράστες κράτησαν όμηρο τον οδηγό για μισή ώρα. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν καταδίωξη του οχήματος στο Ουότερταουν, στη διάρκεια της οποίας οι δράστες πέταξαν εκρηκτικά και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

REUTERS
Βοστόνη: Ανταλλαγή πυρών στο πλαίσιο ανθρωποκυνηγητού

Ερασιτεχνικό βίντεο το οποίο καταγράφει ανταλλαγή πυροβολισμών που φέρεται να έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού που έχει στηθεί για τον εντοπισμό των υπόπτων για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

«Στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών, πιστεύουμε ότι ο ένας από τους υπόπτους χτυπήθηκε και στη συνέχεια συνελήφθη. Ο δεύτερος ύποπτος κατάφερε να ξεφύγει από το αυτοκίνητο και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό του», είπε δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Τίμοθι Άλμπεν.

«Πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι τρομοκράτης. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει εδώ για να σκοτώσει ανθρώπους. Πρέπει να τον συλλάβουμε», είπε ο διοικητής της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις.

Σύμφωνα με τους γιατρούς στο τοπικό νοσοκομείο, ο ύποπτος μεταφέρθηκε εκεί με τραύματα από σφαίρες και πιθανώς από εκρηκτικά, και στη συνέχεια υπέκυψε.

Δημοσιοποίηση οπτικού υλικού

Πριν από τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ωρών, το FBI είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες και βίντεο των δύο υπόπτων για την αιματηρή επίθεση στη διάρκεια του Μαραθωνίου της Βοστόνης που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 180, καλώντας τους πολίτες να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους.

Στις φωτογραφίες ο ύποπτος νούμερο ένα, όπως αποκαλείται, εμφανίζεται να φορά ένα σκούρο καπέλο και ο ύποπτος νούμερο δύο φέρει λευκό καπέλο.

«Κάποιος εκεί έξω ξέρει αυτά τα άτομα. Κάθε πληροφορία, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται, είναι προς το συμφέρον μας. Κάθε στοιχείο μας φέρνει πιο κοντά στη δικαιοσύνη», ανέφερε κατά τη διάρκεια επίσημης ανακοίνωσης ο επικεφαλής των ερευνών του FBI, Ρίτσαρντ Ντελάριερς.

Ο ίδιος δήλωσε πως ο δεύτερος ύποπτος θεωρείται ότι είναι αυτός που τοποθέτησε την τσάντα με τα εκρηκτικά η οποία εξερράγη στο σημείο του τερματισμού του μαραθωνίου.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο των υπόπτων αποτυπώθηκαν από κάμερες ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή