Ρομπότ που «επισκευάζουν» κοράλλια ζητούν... χρηματοδότηση

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013 11:35
UPD:11:35
KICKSTARTER

Τα μικρά κίτρινα ρομπότ είναι αυτόνομα, κινούνται σε «σμήνη» και πλοηγούνται με έξυπνο τρόπο γύρω από κατεστραμμένους υφάλους τοποθετώντας υγιή κοράλλια ακόμη και σε μεγάλα βάθη.

A- A A+

Οι εφευρέτες ενός μικροσκοπικού ρομπότ, το οποίο επισκευάζει κοραλλιογενείς υφάλους, στράφηκαν στο Kickstarter σε αναζήτηση πόρων για να περάσουν στο στάδιο της παραγωγής. Ως αντάλλαγμα, οι δωρητές θα δουν το όνομά τους να χαράσσεται πάνω στο ρομπότ ή ακόμη και ένα από αυτά να «βαπτίζεται» προς τιμήν τους.

Υπολογίζεται ότι το 20% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή, ενώ τουλάχιστον άλλο ένα 50% απειλείται άμεσα, μεταξύ άλλων, από καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές ή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που καθιστούν τα θαλάσσια ύδατα πιο όξινα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Χέριοτ-Ουάτ της Σκοτίας πιστεύουν ότι το Coralbot θα μπορούσε να βοηθήσει σε περιπτώσεις, όπου χρειάζεται δραστική παρέμβαση για τη διάσωση υφάλων που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες παράκτιες περιοχές και είναι πιο ευάλωτοι.

Τα μικρά κίτρινα ρομπότ είναι αυτόνομα, κινούνται σε «σμήνη» και πλοηγούνται με έξυπνο τρόπο γύρω από κατεστραμμένους υφάλους τοποθετώντας υγιή κοράλλια ακόμη και σε μεγάλα βάθη. Η ομάδα έχει ήδη αναπτύξει και δοκιμάσει την εφεύρεσή της στη θάλασσα, όμως επόμενος στόχος της είναι να εφοδιάσει τα Coralbot με υπολογιστική όραση και βραχίονες, οι οποίοι θα τους επιτρέπουν να συλλέγουν και να μεταφυτεύουν τα κοράλλια με ακρίβεια, στο σωστό σημείο.

«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι υποστηρίζουν περισσότερους από 500 εκ. ανθρώπους ανά τον κόσμο, όμως καταστρέφονται σε μεγάλη κλίμακα από καταιγίδες, αλιευτικά, προσαράξεις πλοίων και απρόσεκτους τουρίστες», αναφέρουν οι επιστήμονες στη σελίδα τους στο Kickstarter. Ζητούν 107.000 δολάρια μέσα στις επόμενες 40 ημέρες προκειμένου να κατασκευάσουν δύο ολοκληρωμένα ρομπότ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε δοκιμές σε ενυδρείο προτού αναπτυχθούν σε πραγματικούς κοραλλιογενείς υφάλους, ανοιχτά του Μπελίζ.

Φιλοδοξούν η εφεύρεσή τους «να δώσει μια λύση στη διατήρηση που θα ανοίξει το δρόμο για αποκατάσταση κοραλλιογενών υφάλων σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή