Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος αποκαλύπτει κι άλλα μυστικά

Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2013 11:15
UPD:14:28

A- A A+

Επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν εδώ και πολλά χρόνια το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, ανακάλυψαν για πρώτη φορά κοράλλια σε πολύ μεγάλο βάθος, τα οποία ζουν με ελάχιστο φως. Μέχρι σήμερα πίστευαν ότι τα κοράλλια απαντώνται σε βάθη έως 30 μέτρων, όμως αυτά που εντόπισαν βρίσκονται 125 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Παρότι τα κοράλλια αυτά είναι μικρά και η κοινότητά τους σε αυτό το βάθος αποτελείται από λίγα είδη, [η ανακάλυψη] δείχνει ότι βιώσιμες κοινότητες ζουν εκεί κάτω, σε βάθος πολύ μεγαλύτερο απ' όσο φανταζόμασταν», δήλωσε ο Δρ. Πιμ Μπόνγκερτς από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Catlin Seaview Survey, η οποία έκανε την ανακάλυψη, στο τέλος του περασμένου έτους.

Τα κοράλλια βρέθηκαν στον ύφαλο Ρίμπον, στο βόρειο τμήμα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο εντοπισμός τους θα ρίξει φως στο πώς αναπτύσσονται και αναπαράγονται αυτοί οι οργανισμοί, με δεδομένο ότι δεν απορροφούν παρά ελάχιστο φως.

Σύμφωνα με την ομάδα του Catlin Seaview Survey, τα κοράλλια αυτά είναι πιο ανθεκτικά στα μεγάλα κύματα σε σχέση με αυτά που ζουν πιο κοντά στην επιφάνεια. Οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν εάν αντιδρούν διαφορετικά στην οξίνιση των ωκεανών ή στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Η ανακάλυψη έγινε εν μέρει χάρη στην καλοκαιρία που ευνόησε την κατάδυση ειδικού τηλεκατευθυνόμενου βαθυσκάφους με όργανα υψηλής τεχνολογίας. Τα τεράστια κύματα και οι κυκλώνες που πλήττουν την περιοχή, δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση αποστολών σε τέτοιο βάθος.

«Κανείς δεν έχει δει ποτέ αυτά τα μέρη», εξηγεί ο Ούβε Χεγκ - Γκούλντμπεργκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. «Πρόκειται για κάτι πολύ σπάνιο στον πλανήτη». Όπως προσθέτει, η ομάδα μελετά τώρα τα κοράλλια, στα οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνονται και ορισμένα είδη «εντελώς νέα για την επιστήμη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή