Η Greenpeace «κάρφωσε» συμβολικά σημαία στο Βόρειο Πόλο

Έκκληση για προστασία από τις εξορύξεις
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 10:50
UPD:10:50
GREENPEACE/CHRISTIAN ΕSLUND

Στόχος της εκστρατείας της Greenpeace είναι η Αρκτική να ανακηρυχθεί παγκόσμιο καταφύγιο προκειμένου να προστατευθεί από την εκμετάλλευση.

A- A A+

Τέσσερις νεαροί ακτιβιστές τοποθέτησαν συμβολικά μια σημαία στο βυθό της θάλασσας, στο Βόρειο Πόλο, μαζί με μία κάψουλα, η οποία περιέχει 2,7 εκατομμύρια υπογραφές ανθρώπων που ζητούν να μην προχωρήσει η εκμετάλλευση της Αρκτικής από ενεργειακούς ομίλους.

Η ενέργεια συντονίστηκε από την Greenpeace και η «σημαία για το μέλλον» τοποθετήθηκε κοντά στο σημείο, όπου το 2007 βαθυσκάφος κάρφωσε τη ρωσική σημαία στον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού, επισφραγίζοντας ουσιαστικά τις ρωσικές διεκδικήσεις επί των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής, μία συμβολική κίνηση που είχε τότε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Στην αποστολή συμμετείχαν ο νεαρός ηθοποιός Έζρα Μίλερ, μια Σουηδή βουλευτής από την κοινότητα αυτοχθόνων Σαάμι και ένα μέλος της βουλής των νέων από τις Σεϋχέλλες, οι οποίοι ταξίδευαν επί μία εβδομάδα για να φθάσουν στο γεωγραφικό Βόρειο Πόλο και να στείλουν το μήνυμα ότι η περιοχή «δεν ανήκει σε κανένα άτομο και κανένα έθνος, αποτελεί κοινή κληρονομιά όλων των κατοίκων της Γης».

Στόχος της εκστρατείας της Greenpeace είναι η Αρκτική να ανακηρυχθεί παγκόσμιο καταφύγιο προκειμένου να προστατευθεί από την εκμετάλλευση. Τη στήριξή του στην αποστολή προσέφερε και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πολέμιος του απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου, «εκ μέρους όσων βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται από την κλιματική αλλαγή», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Η αποστολή συνέπεσε με την πρώτη συνάντηση στο Βόρειο Πόλο των μελών του Αρκτικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών και άλλους ανώτατους αξιωματούχους των κρατών της Αρκτικής. Στόχος της Greenpeace ήταν η κατάδυση της σημαίας με τη βοήθεια ενός τεράστιου σχοινιού. Ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι ακτιβιστές επέλεξαν να κόψουν το σχοινί αφήνοντας τη σημαία να βυθιστεί.

Οι πάγοι της Αρκτικής συρρικνώθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2012, εν μέσω προβλέψεων για καλοκαίρια χωρίς πάγο έως τα μέσα του αιώνα. Με το τοπίο να αλλάζει, πολλοί όμιλοι προετοιμάζουν το έδαφος για εξορύξεις στην περιοχή που πιστεύεται ότι φιλοξενεί έως και το εν τέταρτο του ανεκμετάλλευτου πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.

Τον περασμένο μήνα, η νέα κυβέρνηση της Γροιλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να εκδώσει νέες άδειες για γεωτρήσεις στα ύδατά της, ενώ το Φεβρουάριο μια σειρά από τεχνικά προβλήματα και ατυχήματα ανάγκασε τη Shell να αποσυρθεί – για φέτος τουλάχιστον – από την Αρκτική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή