«Το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι αριθμητικό. Σήμερα η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι από τις πιο ολιγάριθμες στην Ευρώπη των 47 χωρών: στις 31/12/2012 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανερχόταν σε 628.412», υποστήριξε από το βήμα του Economist ο Αλέξης Μητρόπουλος, βουλευτής και τομεάρχης διοικητικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, αποκρούοντας την κατηγορία περί «γιγαντιαίου δημόσιου τομέα στην Ελλάδα».
Κατά τον κ. Μητρόπουλο, η ελληνική δημόσια διοίκηση «έχει προβλήματα λειτουργίας, αποδοτικότητας, ελέγχου και χειραγώγησης από τις πολιτικές ελίτ, που την έβλεπαν ως λάφυρό τους».
Επικρίνοντας το δεύτερο Μνημόνιο, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι «είδε το ζήτημα της Διοίκησης μόνο ποσοτικά, βάζοντας ως στόχο για δαπάνες λειτουργίας το 9% του ΑΕΠ. Έθεσε δηλαδή ως στόχο να λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο με τους λιγότερους δυνατούς οικονομικούς πόρους σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης».
«Το πρόγραμμα του Μνημονίου αποπνέει σε πολλές περιπτώσεις προδημοκρατική εποχή, διότι όταν από τη μια θεσπίζεις το φεουδαρχικό σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για να ακρωτηριάζονται αδιακρίτως δομές και για να αφαιρούνται πόροι, και από την άλλη ομνύεις στην ανάγκη δημιουργίας ευέλικτων προϋπολογισμών των επιμέρους τομέων της κυβερνητικής πολιτικής, τότε όχι μόνο δεν έχεις λάβει υπόψη τη φύση και την καταγωγή του κράτους, αλλά καταργείς και τους κανόνες της λογικής» επισήμανε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα στηρίξει τη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού, ευέλικτου, δημοκρατικού και συμμετοχικού κράτους και θα ενθαρρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους να συμβάλουν στην αξιοκρατική και παραγωγική ανασυγκρότησή του», κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.