Αντώνης Μανιτάκης: Στο δημόσιο απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και ηθικής

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 15:00
UPD:15:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Αναφερόμενος στη συμφωνία για 15.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο μέχρι το 2014, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι ο ποιοτικός στόχος δεν είναι αίτημα της τρόικας, αλλά εντάσσεται στο σχεδιασμό του υπουργείου.

A- A A+

Οι θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν για να θεραπεύσουμε χρόνιες και ριζωμένες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, σημείωσε από το βήμα του συνεδριου του Economist ο υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης και τόνισε πως χρειάζεται ριζική αλλαγή νοοτροπίας και ηθικής.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για 15.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο μέχρι το 2014, ο κ.Μανιτάκης επεσήμανε ότι ο ποιοτικός στόχος (σ.σ. με με τη χαλάρωση του κανόνα 1 προς 5  και την δυνατότητα μίας πρόσληψης με αξιοκρατικά κριτήτια για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ακατάλληλου - επίορκου υπαλλήλου) δεν είναι αίτημα της τρόικας, αλλά εντάσσεται στο σχεδιασμό του υπουργείου.

Έτσι, συνέχισε, η ποιοτική αναβάθμιση και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού αναδεικνύεται πλέον σε αίτημα πρωταρχικής σημασίας για τη διοίκηση «και σε αυτό επικεντρωνόμαστε με αποφασιστικότητα», για να υπογραμμίσει ότι το αίτημα της ανανέωσης γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό επειδή η ελληνική διοίκηση αντιμετωπίζει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα: τη μεγάλη μείωση του αριθμού και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. 

Όσον αφορά στην πειθαρχική ευθύνη και την πειθαρχική δίωξη, αναγνώρισε πως η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή.Η σχετική ατιμωρησία των πειθαρχικά υπόλογων, είπε, οφειλόταν στο ότι η πειθαρχική ευθύνη δεν ενεργοποιούταν, καθώς η πειθαρχική διαδικασία περίμενε την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση, όμως, έκανε και κάνει σε έξι μόνο μήνες, στον τομέα της πειθαρχικής ευθύνης, όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια και τον Νοέμβριο του 2012 ενεργοποίησε σχετική διάταξη του υπαλληλικού κώδικα για τις αυτοδίκαιες αργίες, χάρη στην οποία, όπως επεσήμανε ο υπορυγός, τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία 940 δημόσιοι υπάλληλοι. 

Για το μέτρο της κινητικότητας, ο Αντώνης Μανιτάκης επανέλαβε ότι αποβλέπει στην ορθολογική ανακατανομή ενός ανορθολογικά κατανεμημένου προσωπικού τα τελευταία χρόνια και στόχος είναι να μεταφερθούν υπάλληλοι από τις υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις, καθώς, όπως είπε, ήδη είναι ορατά μεγάλα κενά θέσεων, με αδυναμία παροχής ποιοτικών δημοσίων υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή