Αίγυπτος: «Προφυλακισμένος θα παραμείνει ο Μουμπάρακ»

Παρά τη διαταγή απελευθέρωσής του υπό όρους για την υπόθεση των δολοφονιών διαδηλωτών
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 15:37
UPD:17:19
REUTERS/STRINGER

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου βρίσκεται σε κελί στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Κάϊρο.

A- A A+

Εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για δολοφονίες διαδηλωτών κατά την εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του έδωσε αιγυπτιακό δικαστήριο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κ. Μουμπάρακ, ωστόσο, θα παραμείνει κρατούμενος, αφού είναι επίσης υπόδικος για οικονομικά εγκλήματα και απάτες, σύμφωνα με τα κρατικά αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά και δηλώσεις πηγών της αιγυπτιακής δικαιοσύνης στο πρακτορείο Reuters.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Νέα εμπλοκή στη δίκη Μουμπάρακ

Σε επ' αόριστον αναβολή δείχνει να οδηγείται η δίκη του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ μετά την απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου να παραπέμψει τη διαδικασία σε άλλη έδρα. Ο δικαστής Μουστάφα Χασάν Αμπντουλάχ ανακοίνωσε την απόφαση του στην αρχή της δίκης, η οποία διεξάγεται στις εγκαταστάσεις της αστυνομικής ακαδημίας, λίγο έξω από το Κάιρο. Η εξέλιξη αυτή προκλήθηκε έπειτα από την αντίδραση δικηγόρων, οι οποίοι υποστήριξαν πως ο Αμπντουλάχ είχε προεδρεύσει σε μια αμφιλεγόμενη δίκη σχετική με τα γεγονότα της Αιγυπτιακής άνοιξης. Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος έφτασε με ελικόπτερο στη δίκη του, αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνέργεια σε δολοφονίες ατόμων που διαδήλωναν εναντίον του τον Φεβρουάριο του 2011, όταν ο ξεσηκωμός των Αιγυπτίων κατέληξε στην τελική ανατροπή του.

Το εφετείο του Καΐρου διέταξε την απελευθέρωση του Χόσνι Μουμπάρακ μετά τη λήξη του μέγιστου δυνατού χρόνου προσωρινής κράτησης, ο οποίος στην Αίγυπτο είναι δύο χρόνια.

Ο 84χρονος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου έχει πετύχει επανάληψη της δίκης του σε δεύτερο βαθμό, έχοντας εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση, με την οποία καταδικαζόταν σε ισόβια κάθειρξη.

Προς το παρόν, ο κ. Μουμπάρακ νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ωστόσο το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αιγύπτου διέταξε ήδη άμεση ιατρική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι σε θέση να επιστρέψει στη φυλακή, όπου και κρατείται τα τελευταία δύο χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή