Κόσμος
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 15:37

Αίγυπτος: «Προφυλακισμένος θα παραμείνει ο Μουμπάρακ»

Κρατούμενος θα παραμείνει ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, παρά την εντολή δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για δολοφονίες διαδηλωτών κατά την εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του έδωσε αιγυπτιακό δικαστήριο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κ. Μουμπάρακ, ωστόσο, θα παραμείνει κρατούμενος, αφού είναι επίσης υπόδικος για οικονομικά εγκλήματα και απάτες, σύμφωνα με τα κρατικά αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά και δηλώσεις πηγών της αιγυπτιακής δικαιοσύνης στο πρακτορείο Reuters.

Το εφετείο του Καΐρου διέταξε την απελευθέρωση του Χόσνι Μουμπάρακ μετά τη λήξη του μέγιστου δυνατού χρόνου προσωρινής κράτησης, ο οποίος στην Αίγυπτο είναι δύο χρόνια.

Ο 84χρονος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου έχει πετύχει επανάληψη της δίκης του σε δεύτερο βαθμό, έχοντας εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση, με την οποία καταδικαζόταν σε ισόβια κάθειρξη.

Προς το παρόν, ο κ. Μουμπάρακ νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ωστόσο το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αιγύπτου διέταξε ήδη άμεση ιατρική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι σε θέση να επιστρέψει στη φυλακή, όπου και κρατείται τα τελευταία δύο χρόνια.