Reuters: Oλοκληρώθηκε η αξιολόγηση της τρόικας

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο
Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 15:27
UPD:15:46
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

]

A- A A+

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες παραγόντων που παρακολούθησαν από κοντά τις διαπραγματεύσεις και εάν αυτή οριστικοποιηθεί -κυρίως όσον αφορά στις απολύσεις από το Δημόσιο- στην υπό εξέλιξη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, τότε «ανοίγει» ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ αναχώρησε από την Αθήνα αργά χθες το βράδυ, ενώ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ματίας Μορς.

Σε περίπτωση συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, ενδέχεται να υπάρξει αύριο επίσημη ανακοίνωση της τρόικας.

Η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει πλήρης συμφωνία έως και την προσεχή Τρίτη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η δόση των 2,8 δις. ευρώ (που αποτελεί «υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), δεν μπορεί να εκταμιευθεί εντός του Απριλίου.

Εξάλλου, για συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα που επετεύχθη χθες Παρασκευή, κάνει λόγο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Η ομάδα εμπειρογνωμώνων της τρόικας ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δισ. ευρώ, δήλωσε στο πρακτορείο πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η τρίτη αποστολή αναθεώρησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε το περασμένο βράδυ στην Αθήνα (σ.σ. Παρασκευή) με την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας τον Μάιο, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Έτοιμος να εκταμιεύσει 10 δισ. ευρώ αμέσως μόλις ικανοποιηθούν οι όροι, δήλωσε την Παρασκευή ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας . «Η Ελλάδα», είπε, «θα λάβει 2,8 δισ. ευρώ μόλις επιτευχθούν οι στόχοι. Επιπρόσθετα, 7,2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό βασίζεται σε όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή