Μελωδική επανάσταση με τον «Σικελικό εσπερινό»

Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 12:29
UPD:12:29
STEFANOS

Ο «Σικελικός εσπερινός» βασίζεται σε ποιητικό κείμενο των Εζέν Σκριμπ και Σαρλ Ντυβεριέ, το οποίο στηρίχτηκε στο έργο τους «Ο δούκας της Άλμπας».

A- A A+

Γιορτάζοντας την επέτειο των 200 ετών από τη γέννηση του ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) παρουσιάζει την πεντάπρακτη όπερα με μπαλέτο «Ο σικελικός εσπερινός», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 14, 16 και 18 Απριλίου, στις 8 το βράδυ.

Τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια μετά το τελευταίο της ανέβασμα στο Ηρώδειο, η ΕΛΣ παρουσίασε ξανά τον περασμένο Ιανουάριο την - σπάνια παιγμένη στην Ελλάδα - όπερα, σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της, Ρενάτο Τζανέλλα. Μετά τη μεγάλη της επιτυχία, η παράσταση παρουσιάζεται και πάλι για 3 μόνο βραδιές.

Η Τσέλια Κοστέα.

Με τη συμμετοχή της Χορωδίας και του Μπαλέτου της ΕΛΣ και με διεθνούς επιπέδου διανομή, την Ορχήστρα  θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφουν ο Αλεσσάντρο Κάμερα και η Κάρλα Ρικόττι.

Βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα

Ο «Σικελικός εσπερινός» βασίζεται σε ποιητικό κείμενο των Εζέν Σκριμπ και Σαρλ Ντυβεριέ, το οποίο στηρίχτηκε στο έργο τους «Ο δούκας της Άλμπας», που είχε προταθεί στους συνθέτες Λυντοβίκ Αλεβύ και Γκαετάνο Ντονιτσέττι, πριν δοθεί στον Βέρντι. Πρόκειται για μια από τις πιο μεγαλειώδεις όπερες του Βέρντι, επαναστατική και γεμάτη ενθουσιώδη μελωδική μουσική, η οποία εμπνεύστηκε από την εξέγερση, που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «Ο σικελικός εσπερινός», αφού ο συνθέτης εξέφραζε με τα έργα του τη δική του επιθυμία και των συμπατριωτών του να δουν την Ιταλία ελεύθερη και ενωμένη.

Όπως σημειώνει ο Ρενάτο Τζανέλλα: «Για να σκηνοθετήσεις τον “Σικελικό εσπερινό”, πρέπει να μελετήσεις εις βάθος τα ιστορικά γεγονότα. Στη θρυλική όπερα του Βέρντι, το ιστορικό πλαίσιο είναι η σύγκρουση μεταξύ των Γάλλων και των Σικελών και - μέσα σε αυτό - μια άλλη σύγκρουση μεταξύ πατέρα και γιου, η οποία καταστρέφει τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της πατρίδας του».

Οι καμπάνες της επανάστασης

STEFANOS

Ο Δημήτρης Πλατανιάς.

Στην υπό γαλλική κατοχή Σικελία του 1282 μ. Χ., η δούκισσα Έλενα είναι ερωτευμένη με τον Αρρίγκο, ο οποίος δεν γνωρίζει ότι είναι γιος του γάλλου κυβερνήτη Μονφόρτε. Κατά τη διάρκεια ενός χορού, η Έλενα επιχειρεί να δολοφονήσει τον Μονφόρτε, όμως ο Αρρίγκο, που έχει πλέον μάθει ότι είναι πατέρας του, τον σώζει. Η Έλενα και οι συνωμότες συλλαμβάνονται. Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους, ο Μονφόρτε ζητά να συμφιλιωθεί με τον γιο του. Οι δύο νέοι παντρεύονται. Όμως, οι καμπάνες του γάμου τους δίνουν το σύνθημα για την εξέγερση των Σικελών.

Ταυτότητα παράστασης

STEFANOS

Ο Δημήτρης Πλατανιάς.

Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης, σκηνοθεσία - χορογραφία - φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα, σκηνικά: Αλεσσάντρο Κάμερα, κοστούμια: Κάρλα Ρικόττι, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, Διανομή: Γκουίντο ντι Μονφόρτε: Δημήτρης Πλατανιάς - Ιγκόρ Γκολοβατένκο, Εξοχότατος Μπετύν: Άκης Λαλούσης  - Διονύσης Τσαντίνης, Κόμης του Βωντμόν: Δημήτρης Κασιούμης - Γιώργος Ρούπας, Αρρίγκο: Ρέντσο Τζούλιαν - Ραφαέλ Άλβαρες, Τζοβάννι ντα Πρότσιντα: Δημήτρης Καβράκος - Τάσος Αποστόλου, Δούκισσα Έλενα: Τσέλια Κοστέα, Νινέττα: Μαρισία Παπαλεξίου - Μαρία Καραγιαννάκη, Ντανιέλι: Χρήστος Κεχρής - Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, Τεμπάλντο: Σταμάτης Μπερής - Δημήτρης Ναλμπάντης, Ρομπέρτο: Πέτρος Σαλάτας - Γιάννης Σελητσανιώτης, Μανφρέντο: Ζαχαρίας Τσούμος - Χαράλαμπος Βελισάριος. Συμμετέχουν  η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της  ΕΛΣ. Συμπαραγωγή: Εθνική Λυρική Σκηνή - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», Βασιλίσσης  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 80, 60, 40, 22, 13 (παιδικό - φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Μεγάρου (Δευτέρα –Παρασκευή: 10.00 – 18.00, Σάββατο: 10.00 – 14.00, κατά τις ημέρες των παραστάσεων: Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 - 20.30, Σάββατο: 10.00 – 14.00 και 18.00 - 20.30, Κυριακή: 18.00 - 20.30), Ομήρου 8 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 16.00), ταμεία θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα (καθημερινά: 9.00 – 21.00), τηλεφωνικά: 210 7282333, 210 3662100, 210 3612461, 210  3643725, ηλεκτρονικά: www.megaron.gr.

Προτεινόμενα για εσάς