Σε έκθεση αφιερωμένη στους πολιτισμούς της Μεσογείου, που θα φιλοξενηθεί για τρία χρόνια στο Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Μασσαλία (Musee des Civilisations de l' Europe et de la Mediterannee), θα συμμετάσχουν 40 ελληνικά έργα από Μουσεία της Αθήνας.
Στο Μουσείο, που ανοίγει τις «πύλες» του σε λίγο καιρό και βρίσκεται στην αποβάθρα του λιμανιού της Μασσαλίας, θα φιλοξενηθούν έργα τέχνης από το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Επιγραφικό, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και από συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, των ΚΕ΄, Γ΄και ΙΕ΄ Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Η έκθεση για τη Μεσόγειο θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του κτιρίου J4, έκτασης 1600 τ. μ., με σκοπό να παρουσιάσει τους μεσογειακούς πολιτισμούς και παράλληλα να κάνει μια συγκριτική παράθεση ανθρωπολογικών αναφορών από πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν σε ανάλογες γεωπολιτικές θέσεις (όπως στον Κόλπο του Μεξικού ή στη Θάλασσα της Κίνας).
Θεματικές ενότητες
Τέσσερις ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες διαρθρώνουν την έκθεση. Η πρώτη έχει τίτλο «Η γέννηση των θεών και η ανάπτυξη της γεωργίας» και αποσκοπεί στην επισήμανση γεγονότων, όπως η ανάπτυξη των καλλιεργειών, κυρίως του σιταριού και της ελιάς, καθώς και της κτηνοτροφίας, αλλά και της μετάβασης από τον ανιμιστικό κόσμο της προϊστορίας στον πολυθεϊσμό της αρχαιότητας. Η δεύτερη ονομάζεται «Μια ιερή πόλη, τρεις αποκαλύψεις» και αφορά στην Ιερουσαλήμ ως σημείο συνάντησης των μονοθεϊστικών θρησκειών.
Η τρίτη ενότητα με τίτλο «Η ιδιότητα του πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δίνει έμφαση στην Αθηναϊκή Δημοκρατία και συγκεκριμένα στον τόπο γένεσης της έννοιας του πολίτη, στην κατάρρευση της φεουδαρχικής κοινωνικής οργάνωσης, στις μεγάλες κοινωνικές επαναστάσεις και στη διακήρυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Τέλος, η ενότητα «Ανακαλύψεις» αναφέρεται στα ταξίδια των προσκυνητών και των εμπόρων, στους μεγάλους περιηγητές του 19ου αιώνα, αλλά και στις υπερπόντιες ανακαλύψεις των μεγάλων εξερευνητών.