Ζωντανές… μηχανές γκαζόν προσέλαβε το Παρίσι

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 13:46
UPD:13:46
Reuters/CHARLES PLATIAU

Τα ζώα ύψους 60 εκατοστών ανήκουν στη σπάνια ποικιλία Ουεσάν, η οποία έχει τις ρίζες της στην ομώνυμη νήσο, ανοιχτά της Βρετάνης.

A- A A+

Τέσσερα μικρά μαύρα πρόβατα ανέλαβαν καθήκοντα… μηχανών του γκαζόν στους κήπους των Αρχείων του Κράτους, στο Παρίσι. Η «πρόσληψή» τους έγινε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που, εάν πετύχει, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε μια προσπάθεια να βρουν μια πιο «πράσινη» εναλλακτική στις συμβατικές μηχανές που λειτουργούν με καύσιμο, οι υπεύθυνοι των αρχείων είχαν ζητήσει από το δήμο να τους στείλει ένα γάιδαρο, όμως η χρήση προβάτων κρίθηκε καταλληλότερη.

Τα ζώα ύψους 60 εκατοστών ανήκουν στη σπάνια ποικιλία Ουεσάν, η οποία έχει τις ρίζες της στην ομώνυμη νήσο, ανοιχτά της Βρετάνης. Μάλιστα τα συγκεκριμένα πρόβατα είχαν αφανιστεί από το νησί για πολλές δεκαετίες, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, όμως σώθηκαν μετά τον εντοπισμό λίγων ζώων σε εκτροφεία της ηπειρωτικής Γαλλίας.

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης διευκρίνισε ότι τα τέσσερα πρόβατα στοίχισαν στο δήμο 255 ευρώ. «Δεν πρόκειται για μια τυχαία συμφωνία της στιγμής», δήλωσε ο Ρενέ Ντιτρέ εξηγώντας ότι τα ζώα θα παραμείνουν στους κήπους των αρχείων μέχρι τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τους New York Times, ένας ηλεκτροφόρος φράχτης ύψους σχεδόν ενός μέτρου τοποθετήθηκε για να προστατεύει τα πρόβατα από επιθετικούς σκύλους. Οι αρμόδιοι, ωστόσο, ενθαρρύνουν τους περαστικούς να πλησιάζουν τα ζώα, ακόμη και εν ώρα εργασίας.

Του πιλοτικού προγράμματος με τα πρόβατα προηγήθηκε η... ανάθεση, πέρυσι, από το Μουσείο του Λούβρου σε δύο κατσίκες να βόσκουν στους παρακείμενους Κήπους του Κεραμεικού. Ο δήμος δεν αποκλείει σύντομα το Παρίσι να αποκτήσει κι άλλους τέτοιους ολιγαρκείς «υπαλλήλους».

«Μπορώ να φανταστώ το ίδιο να συμβαίνει στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη... ακόμη και στο Τόκιο», δήλωσε στο δίκτυο France 24 η διευθύντρια της υπηρεσίας χώρων πρασίνου στο δήμο Φαμπιέν Ζιμπουντό. «Γιατί να μη φέρουμε πρόβατα ακόμη και στον Πύργο του Άιφελ;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή