Συρία: Κάλεσμα στον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τους δεσμούς Αλ Κάιντα - ανταρτών

Καταγγελία του καθεστώτος Άσαντ κατά του ισλαμιστικού Μετώπου Αλ Νόσρα
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 21:31
UPD:21:32
EPA/JUSTIN LANE

Η κυβέρνηση της Συρίας αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να επιτελέσει το ρόλο του στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας» αναγνωρίζοντας επισήμως τους δεσμούς μεταξύ των ανταρτών του Μετώπου Αλ Νόσρα και της Αλ Κάιντα.

A- A A+

Να αναγνωρίσει επισήμως τους δεσμούς μεταξύ των ανταρτών του Μετώπου Αλ Νόσρα και της Αλ Κάιντα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η κυβέρνηση της Συρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Άσαντ υπέβαλε σχετικό αίτημα σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνο με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Συρία αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να επιτελέσει το ρόλο του στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας».

Την Τετάρτη, η φονταμενταλιστική ισλαμιστική οργάνωση, τμήμα του μετώπου της ένοπλης αντιπολίτευσης η οποία μάχεται το καθεστώς Άσαντ, έδωσε όρκο πίστης στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Συρία: Στην Αλ Κάιντα προσχωρεί η οργάνωση Αλ Νούσρα

Την προσχώρηση του στην Αλ Κάιντα ανακοίνωσε με μήνυμά του, ο ηγέτης των τζιχαντιστών της Συρίας, Αλ Νούσρα.

Η συριακή δήλωση επικαλείται το ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο αφορά την Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων σε όσους σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι έχοντες δεσμούς με την Αλ Κάιντα αντιμετωπίζουν πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων και περιορισμούς στις διεθνείς μετακινήσεις.

Ανησυχία και στη Δύση

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Παρά την υποστήριξη στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, μεταξύ των δυτικών ηγετών υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες για τον οπλισμό ο οποίος φτάνει στα χέρια του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων ριζοσπαστικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει και επισήμως το Μέτωπο ως «τρομοκρατική οργάνωση».

«Οι γιοι του Μετώπου Αλ Νόσρα ορκίζονται πίστη στο σεΐχη Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι», είχε δηλώσει την Τετάρτη σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο ηγέτης της τζιχανιστικής οργάνωσης, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζαουλάνι.

Η οργάνωση προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη του πληθυσμού στις περιοχές οι οποίες ελέγχονται από την αντιπολίτευση και να κρατήσουν ταυτόχρονα αγαστές σχέσεις με τις υπόλοιπες οργανώσεις οι οποίες πολεμούν το καθεστώς της Δαμασκού και δεν θέλουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Ο κοσμικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός, κύρια ένοπλη οργάνωση της αντιπολίτευσης, αποστασιοποιήθηκε ανοικτά από το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

«Δεν υποστηρίζουμε την ιδεολογία του Αλ Νόσρα», σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΕΣΣ, Λουάι Μεκντάντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή