G8: Αυστηρό μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα

Συνάντηση και με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 18:10
UPD:12/04/2013 06:34
REUTERS/POOL

Από αριστερά: Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Έ. για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Άστον, οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά, Τζον Μπερντ, της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, της Μ. Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

A- A A+

«Με τον εντονότερο δυνατό τρόπο» καταδίκασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των οκτώ ισχυρότερων χωρών του πλανήτη (G8) την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά και βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας από πλευράς της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους την Πέμπτη, από το Λονδίνο, όπου και συναντήθηκαν.

Απείλησαν παράλληλα το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ με νέες κυρώσεις, ενώ κάλεσαν τους βορειοκορεάτες ηγέτες «να αποφύγουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες».

«Η επιθετική ρητορική θα επιτύχει μόνο την περαιτέρω απομόνωση της ΛΔ της Κορέας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

REUTERS
Φόβοι για εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Μια ή δύο πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων Musudan μεσαίου βεληνεκούς έχουν στραφεί προς τον ουρανό στη Βόρεια Κορέα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει μια επικείμενη εκτόξευση, μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται σήμερα σε αυξημένη επαγρύπνηση για ενδεχόμενη εκτόξευση πυραύλου από τον Βορρά, ο οποίος σήμερα φαινόταν να στρέφει την προσοχή του στους εορτασμούς για τα γενέθλια του ιδρυτή του, Κιμ Ιλ-σουνγκ, την ερχόμενη Δευτέρα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Λονδίνο: Β. Κορέα και Συρία στο επίκεντρο των συνομιλιών των G8

Η κλιμακούμενη κρίση στην Κορεατική χερσόνησο και ο εμφύλιος στη Συρία, κυριάρχησαν στην ατζέντα της συνόδου των G8 στο Λονδίνο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 8 ισχυρότερων κρατών, καταδίκασαν ομόφωνα, τις προκλήσεις της Βορείου Κορέας. O Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε Γουίλιαμ Χέιγκ : "Εάν η βόρειος Κορέα προχωρήσει σε νέες εκτοξεύσεις πυραύλων ή πυρηνικές δοκιμές, δεσμευόμαστε ότι θα λάβουμε σημαντικά μέτρα. Επίσης καταδικάσαμε την επιθετική ρητορική της βορείου Κορέας και συμφωνήσαμε ότι η τακτική αυτή, οδηγεί μόνο στην περαιτέρω απομόνωση της. Για τον λόγο αυτό καλούμε την χώρα, να λάβει μέρος στις πολυμερείς συνομιλίες που αφορούν στην απομάκρυνση των πυρηνικών από την χώρα."

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών, ο οικοδεσπότης της συνάντησης, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γουίλιαμ Χέιγκ, σημείωσε ότι στο βαθμό που η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε νέα πυραυλικη ή και πυρηνική δοκιμή, υπάρχει ήδη δέσμευση μεταξύ των G8 για νέες κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ιαπωνία ζήτησε μια ηχηρή δήλωση από πλευράς των οκτώ για το ζήτημα της Κορεατικής Χερσονήσου.

Στο επίκεντρο και η Συρία

Στο περιθώριο της συνόδου οι υπουργοί συναντήθηκαν με την ηγεσία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού και στην τελική ανακοίνωσή τους ζήτησαν να παρασχεθεί «περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους και να διασφαλιστεί η πρόσβαση του συριακού λαού σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε συνεργασία με όλες τις εμπόλεμες πλευρές».

REUTERS

Τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών απασχόλησε και το ζήτημα της σεξουαλικής βίας κατά γυναικών στις ζώνες των συγκρούσεων ανά τον κόσμο, μετά από παρουσίαση στοιχείων για το ζήτημα από την πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και γνωστή ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή